Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Urban Månsson lämnar Svensk byggtjänst: ”Ser framemot att inte resa så mycket”

Publicerad: 1 oktober 2020, 11:16

Urban Månsson, avgående vd på Svensk byggtjänst, har ledsnat på att pendla från hemmet i Halmstad till jobbet i Stockholm.

Foto: Nomi Melin Lundgren

Svensk byggtjänst behöver hitta en ny vd. Urban Månsson har valt att säga upp sig efter att han under coronahalvåret upptäckt hur ogärna han vill börja pendla igen. Han utvecklar resonemanget för Byggindustrin.


Ämnen i artikeln:

Svensk Byggtjänst

Det var på torsdagen, en dag efter att Urban Månsson gästat Byggföretagens digitala konferens om sund konkurrens på byggmarknaden, som meddelat att han valt att säga upp sig från tjänsten som vd på Svensk byggtjänst. ”Vältajmat”, som han själv säger. 

Anledningen till att beslutet fattas just nu är relaterat till coronapandemin. 

– Under de senaste fyra och ett halvt åren har jag veckopendlat mellan hemmet i Halmstad och jobbet i Stockholm. Det har fungerat jättebra och jag har trivts bra med mitt boende i Stockholm. Men under det senast halvåret, då jag jobbat hemifrån på grund av restriktionerna, har jag upptäckt att det inte är så dumt att bo hemma och kunna leva ett lite mer social liv, säger Urban Månsson till Byggindustrin.

Läs även: Tung branschprofil ny i Svensk Byggtjänst

Under sommaren tänkt han som många andra, att restriktionerna skulle vara tillbakadragna till augusti och att det mesta skulle återgå till det normala igen, men så blev det ju inte.

– Och nu känner jag att jag faktiskt inte är beredd att börja veckopendla igen. Jag övervägde ett ett tag att flytta till Stockholm men det kändes lite sent påkommet, jag fyller snart 60 år. 

Hur fort ska det gå att hitta din ersättare?

– En målbild jag och styrelsen delar är att jag är kvar till årsskiftet. Beroende på hur det går med nyrekryteringen kan jag vara kvar några månader till om det behövs. Det är lite öppet, det är upp till styrelsen. 

Vad ska du göra i stället? Ska du tagga ner eller söka nytt jobb?

– Jag vet inte riktigt, vi får se hur efterfrågan är på 60-åriga direktörer. Men jag har fått några styrelseförfrågningar tidigare som jag inte haft tid att tacka ja till så det kanske blir något sådant. Och kanske tar jag något konsultuppdrag. Jag har några månader på mig att fundera ut något bra. 

Läs även: Det kan bara gå uppåt baby

Vad är du mest glad över att ha gjort under din tid som vd?

– Att jag tagit mig in i byggbranschen och lärt mig mycket av den samtidigt som jag kunnat tillföra en del kunskap från tillverkningsindustrins där jag har min bakgrund. Och att Svensk byggtjänst under de här åren har byggt en ekonomiskt stark plattform för att kunna göra nya investeringar framåt. Det är jag glad över. Det har varit ett måste.

Vad lämnar du över för utmaningar åt din efterträdare?

– Att vi måste bli ännu mer användarvänliga för att kunna fortsätta att vara med och leda utvecklingen mot ökad digitalisering. Att attrahera ny kompetens är också en utmaning.

Vad kommer du att uppskatta mest med att bo och leva i Halmstad på heltid?

– Just precis det. Att vara på ett ställe och bo på ett ställe och inte resa så mycket. Kanske helst inte alls.

Rekryteringen påbörjad

Ingela Lindh som är styrelseordförande på Svensk Byggtjänst säger i ett pressmeddelande att hon beklagar beslutet men att hon har full förståelse för det.

– Urban har gjort ett mycket bra jobb och bolaget står starkt inför framtida satsningar. Urban kommer att vara kvar i alla fall till årsskiftet för att skapa en så bra övergång som möjligt till sin ersättare. Vi har redan påbörjat arbetet med att finna en ersättare och hoppas att kunna slutföra det arbetet innan årets slut, säger hon Ingela Lindh.

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Byggtjänst

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.