Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Vi behöver anställa en platschef

Publicerad: 25 september 2008, 09:14

RA Bygg är ett göteborgsbaserat bygg- och byggserviceföretag. Och för närvarande satsar företaget på tillväxt. Målsättningen är att årligen öka omsättningen med minst tio procent, att år 2015 omsätta minst 200 miljoner och att från och med år 2010 skapa ett resultat på fem procent efter finansnetto.


När Rune Adielsson startade RA Bygg 1992 var det tuffa tider i byggbranschen. Sveriges ekonomi gungade och det krävdes kreativitet, mod och vilja av den som ville vara med och slåss om de byggprojekt som fanns.
- Idag kan vi skörda frukterna av ett målmedvetet kvalitetsarbete, säger Tomas Samuelsson, vd på RA Bygg i Mölndal när Byggindustrin träffar honom för att tala om företagets utveckling. Vi har vuxit stadigt och är i dag en kvalificerad byggentreprenör med hela göteborgsregionen som verksamhetsområde.
Företaget omsätter drygt 80 Mkr och har omkring 40 anställda. Sedan 2004 ägs RA Bygg av Tomas Samuelsson.

Vilken är er specialitet?
- Vi har specialiserat oss på industribyggnader och gemensamhetslokaler, men arbetar i allt större omfattning även med bostäder. Vilket innefattar såväl nybyggen och ombyggnad som byggservice. Vi satsar också på projekt i egen regi, en verksamhet som öppnar helt nya möjligheter med större flexibilitet när det gäller finansiering och ägandeformer.

Vad är målet?
- Vi vill vara det breda byggföretaget med fullservice. Vi håller ihop alla detaljer och ordnar helheten i varje byggprojekt, stort eller litet. Vi vill ge kunden en färdig lösning med professionell kvalitet in i minsta detalj.

- Idag är det 40 personer anställda på RA Bygg, tio på administration med koncentration till personal i linjen. Under hösten ska vi anställa en platschef och vi behöver rekrytera en platschef per år de kommande sju åren. Hantverkare anställs kontinuerligt och vid tillfälliga toppar hyr vi in personal.

Hur stannar erfarenheten kvar på företaget?
- RA Bygg har genomgått en föryngring de senaste fyra åren och idag har vi en blandad ålder hos de anställda.

Vad krävs det för att vara ett bra byggföretag idag?
- Kunskap, flexibilitet, produktivitet och att bra kundrelationer samt att verka på områden som växer.

Vilka byggen är det som dominerar?
- Offentliga lokaler i Storgöteborg samt industrilokaler.

Hur ser ni på miljötänkandet?
- Att frågan blir viktigare och viktigare allteftersom miljötänkandet blir viktigare hos våra beställare. Steg för steg övergår miljöfrågorna från att diskuteras till att omsättas i byggproduktionen.

Hur jobbar ni med logistiken?
- Vi utbildar företaget i Lean Construction samt sedan har vi vår nya ledningshandbok till vår hjälp. I höst till exempel åker två anställda över till Toyota i Japan för att lära sig hur ett världsledande företag arbetar med sin produktion. Under 2009 ska dessa tankar in i produktionen med ett helhetstänkande både i produktion och logistik. Och under 2008 utbildas alla i vår nya ledningshandbok. Utbildningen avslutas med en certifiering i ISO 9001 och ISO 14000.

Hur ser ni på samarbetet med alla berörda parter?
- Vi vill gärna kunna medverka i tidiga byggskeden för att få med produktions- och kvalitetsaspekter i utformningen av byggnaden. Här har vi till exempel ett mycket bra samarbete med Rosengrens transporter där vi här om året byggde en stor industrilokal på Importgatan i Göteborg.

Vad är på gång just nu?
- Vi bygger om många skolor bland annat Dalaskolan i Grimmered åt Göteborgs Lokalsekretariat. Det är en genomgripande förändring av den gamla skolan från 20-talet och en ny som uppförts på skolgården. Första etappen är klar. Vi har jobbat hela sommaren för att klara den pressade tidplanen. Rent logistiskt är uppdraget ganska knepigt genom att barnen går i skolan under byggtiden. Här skärmar vi av del för del och har en säkerhetsvakt som hela tiden kollar läget. När allt är klart 2011 finns det också en ny idrottsanläggning insprängd i berget intill. Jag kan också nämna att det nyligen invigdes en ny matsal åt Åby trav som vi med och byggde under hela sommaren.

Vad tror ni om framtiden?
- Vi ser positivt på framtiden. Göteborgsområdet kommer att fortsätta att växa och våra områden ”industri, offentliga lokaler och byggservice” är inte lika känsliga som exempelvis husbyggnation, det vill säga bostäder.

Vilka är trenderna i byggprocessen?
- Förhandlingsentreprenad, ökad prefabricering och ökande internationalisering.


Tomas Samuelsson, vd RA Bygg
Ålder: 47 år.
Bakgrund: Civilingenjör, MBA på USC i LA. Byggentreprenör, byggmaterialtillverkare, verkstadsföretagare med försäljning till bilindustrin.
Familj: Fru och två barn 16 och 18 år.
Bor: Göteborg.
Intressen: Byggnation, ekonomi och idrott.

marianne silén - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.