Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Älvdalen får fjärrvärme

Publicerad: 29 juli 2008, 12:24

Många svenska kommuner har redan fjärrvärme och nu har turen även kommit till Älvdalen i norra Dalarna. Första spadtaget togs under tisdagen.


Etapp ett i 150-200-miljonersinvesteringen i Älvdalen har påbörjats. Till att börja med kommer fyra kilometer schakt att grävas för att ge centralortens privatbostäder, kommunens olika fastigheter, bostadsstiftelsen och kyrkan tillgång till både el och fjärrvärme. Enligt Björn Antonsson på BA Energi kommer de som ansluter sig att kunna sänka sina energikostnader med upp till 50 procent. Kilowattkostnaden per timme kommer att ligga på 60 öre.

- De ansluts i höst via en provisorisk anläggning som vi kommer att ha under vintern, berättar Björn Antonsson på BA Energi.

Hittills har byggnaderna i Älvdalen värmts upp av bland annat olja, jordvärme och el. När hela fjärrvärmenätet är klart kommer det att täcka en åtta kilometer lång sträcka. I satsningen ingår även byggnationen av en pelletsfabrik/fjärrvärmeverk i industriområdet Märbäck. Här kommer 70 000 ton pellets att produceras per år och den beräknas ge kommunen mellan 15 och 20 nya arbetstillfällen. Företagen Rindi och BA Energi kommer att genomföra byggnationen.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News