Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

BI:s nya vd ser byggare överallt

Publicerad: 24 augusti 2017, 04:00

Catharina Elmsäter-Svärd träffade Sverigers Byggindustriers kansli dagen då hennes utnämning offentliggjordes och det verkade klicka direkt. Här tillsammans med Mats Åkerlind, som varit tf vd under en period.

Foto: Nomi Melin Lundgren

Efter en i praktiken två månader lång urvalsprocess kunde Svante Hagman, ordförande för Sveriges Byggindustrier sedan stämman den 9 maj, presentera sitt och styrelsens val av ny vd. Catharina Elmsäter-Svärd.


Hon är sedan länge en tung beslutsfattare på flera plan. Men som exminister, tidigare finanslandstingsråd eller som småföretagare föredrar hon alltid att bli kallad Cattis. Precis som på hemmaplan med familjen på gården utanför Södertälje.

Byggindustrin fick ett möte med Catharina Elmsäter-Svärd i samband med Sveriges Byggindustriers medlemmar och medarbetar informerades om hennes nya roll i byggsektorn.

Det var en sprudlande glad och fokuserad exminister som klev in i receptionen på NCC:s huvudkontor i Solna där Svante Hagman tog emot. Utanför och runt om huvudkontoret vid sidan av E4:an vid Järva krog pågår full byggverksamhet. Snart ska stora delar av nuvarande huvudkontor rivas och ersättas av en helt ny stadsdel. Det nya huvudkontoret blir en integrerad del i denna och kommer inte längre att vara en ensam, solitär byggnad på samma sätt som de senaste två decennierna. Nya tider stundar där fokus är på stadsbyggnad snarare än på enskilda byggnader.

Ser byggverksamhet överallt

Det är också ett tema som Catharina snabbt kommer in på en stund senare när Byggindustrin intervjuar henne. Hon har då varit medveten om sitt nya uppdrag sedan länge, i god tid före semestrarna och kan skratta åt hur snabbt en människa ställer om sin förmåga hur och vad hon uppfattar ur myllret av signaler vi alla utsätts för i varje ögonblick.

– Nu ser jag byggverksamhet överallt. I omgivningen, i media överallt, konstaterar hon.

Det kommer med andra ord knappast att bli något problem för den Catharina Elmsäter-Svärd, infrastrukturminister i alliansregeringen fram till 2014, att ge byggfrågorna högsta prioritet igen. Hon understryker flera gånger under intervjun  det nära sambandet mellan infrastrukturbyggande och stadsbyggnad ner på minsta detaljnivå.

Hon tycker att det är naturligt att tänka infrastruktur och övrig byggsektor i ett sammanhang.

Sverigeförhandlingen har nu gjort stor del av sitt uppdrag.

– När jag var infrastrukturminister och la min infrastrukturproposition 2012, så var jag mycket tydlig med att det är viktigt att man tänker över gränser, att när man planerar infrastruktur tänker över kommungränser, länsgränser och kanske landsgränsen. Men också att tänka infrastruktur och bostäder.

Catharina Elmsäter-Svärd tycker att det är idéer som börjar bli allmängods på ett annat sätt än för fem år sedan.

– Det känns som att fler och fler, också regionala och kommunala företrädare, ser behovet av att det inte längre handlar om att du får ett uppdrag att bygga ett hus, utan man bygger stad, man bygger samhälle.

Det perspektivet tror hon är en nödvändighet.

– Men där tror jag att det går att göra ännu mera i betydelsen att det ska vara smart, hållbart och med användandet av ny teknik som av automationer och digitalisering. Mycket är redan på gång, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

– I grunden handlar det om at vi behöver mer kapacitet. Vi har brist på kapacitet i dag när det gäller järnvägar.  Sedan är hastigheten viktigt för var man ska stanna och hur ofta, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

"Snuttifiera inte höghastighetsjärnvägen"

Hon betonar samtidigt en bestämd uppfattning hur processen bör gå till om regeringen bestämmer sig för en satsning på höghastighetsjärnvägar:

– Gör det inte snuttifierat. Det vore bra om man gjorde det från ett sammanhållet projekt.

Ett hinder på vägen är i så fall finansieringsfrågan.  Ska en satsning genomföras via anslag i konkurrens om en begränsad mängd pengar i statens budget där så många andra angelägna satsningar också ska rymmas blir det tufft.

– En lösning är att göra som Sverigeförhandlingen föreslår, lägg det vid sidan av ordinarie anslag, gör en annan konstruktion, så kanske vi får andra aktörer att vara med, att få det snabbare på plats men också kanske till lägre pris.

Som finanslandstingsråd i Stockholms län var hon med och beslutade om byggandet av Nya Karolinska i Solna med en OPS-lösning, offentlig privat samverkan. Satsningen har av olika skäl ifrågasatts sedan start, bland annat med argumentet att staten alltid lånar billigast men även att projektet fördyrats när förutsättningarna för den ursprungliga upphandlingen ändrats av beställaren.

–  För att beställa en sån här sak, så måste du vara duktig från början. Du kan inte ändra dej under projektets gång. För kommuner, landsting och stat som upphandlare gäller det alltid – oavsett finansieringsform –  att den som upphandlar är en god beställare.

Det är en läroprocess för alla parter. Med kunskaperna på plats ökar möjligheterna att genomföra och finansiera projekten med flera valmöjligheter, menar Catharina Elmsäter- Svärd.

Röster om BI:s nya vd

Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna:

– Jag tycker att det är jätteroligt att Svante och de övriga i styrelsen har tagit greppet och vågat satsa på någon som kommer lite utifrån branschen. Det är nyttigt för byggsektorn att det kommer in lite nytt blod. Vi har också pressat på för att det ska bli en kvinnlig vd på BI. Vi kan inte tillsätta några grå direktörer för då blir det ingen skillnad i branschen. Det har Svante Hagman visat och förstått.

Senja Ljung, ordförande för BI:s utskott för små- och medelstora företag:

– Jag har inte satt mig in i hennes bakgrund, men jag hoppas självklart att SME-företagens frågor kommer att vara en självklar del i arbetet. Våra hjärtefrågor skiljer sig ganska mycket från storföretagens frågor. Bland annat är kompetensförsörjning, kostnader för sjuklön och LAS centrala frågor för oss.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads:

– Välkommen Catharina. Vi har många viktiga utmaningar framför oss och jag ser fram emot att tillsammans arbeta för att ta oss an dessa och utveckla vårt kollektivavtal. Vi är båda hängivna Södertälje Sportklubb-supportrar vilket borde kunna vara något att bygga vidare på. Min resa började som femåring på Månskensrinken och fortsätter alltjämt. Gemensamt vet jag att vi vill få tillbaka SSK i högsta serien.

Catharina Elmsäter-Svärd om ...

... digitalisering

”Vi kan bygga smarta hus som inte bara handlar om hur vi som boende kan styra vår konsumtion.  När vi nu kan leva  längre än tidigare och vården  digitaliseras är det  exempel på möjliga synergier genom att tolka och använda realtidsinformation.”

... om SME-företag

”Oavsett om du är stor eller liten, eller ännu hellre om du är liten, så är det viktigt att hela den här arbetsmarknaden är sund och just. Det handlar om villkoren man har att jobba med.”

... Mångfald

”Har du en mångfald , en blandning, killar, tjejer, herrar, damer, olika åldrar men också människor med annan bakgrund,  från andra länder, då kommer vi att ha en kärna av olika tankar och idéer som också utvecklar.  Är vi för många som är likadana,  som gör som vi alltid har gjort – då kommer det att bli som det alltid har varit. Det lockar inte.”

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.