Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

BoKlok till Tyskland

Publicerad: 14 januari 2010, 12:43

Nu exporterar Skanska och IKEA sitt boendekoncept BoKlok till Tyskland.


BoKlok, som är ett franchise-koncept, har som första franchisetagare valt ut och tecknat avtal med Bien-Zenker AG.

De tyska BoKlok bostäderna är i princip identiska de svenska. Det är öppen planlösning och stora fönster som ska ge ljus och skapa rymd. Lägenheterna är inredda med bland annat trägolv och inredningspaket med Ikea-kök.

Ewa Magnusson, marknadschef på BoKlok, säger att man tagit med sig erfarenheter från 4 000 BoKlok-bostäder, Skanskas byggmetoder och Ikeas inredningslösningar från Sverige. Den svenska produkten anpassas utifrån vad tyska kunders synpunkter. Därefter har BoKlok tillsammans med en tysk arkitekt utformat bostäderna.

– Priset på BoKlok-hemmen blir så lågt att vår målgrupp har råd att bo där och ändå ha pengar över till annat, säger Ewa Magnusson.

De första BoKlok-områdena kommer att byggas av Bien-Zenker AG i Frankfurt och Nürnberg området. De kommer, i enlighet med konceptet, att vara småskaliga och utformade så att de boende lätt ska kunna träffa sina grannar.

Husen byggs med träkonstruktion inomhus i fabrik. Att bygga i trä ger lägre koldioxidutsläpp än traditionellt byggda bostäder i betong. Husen har också låga uppvärmningskostnader genom att de är välisolerade och har ett ventilationssystem som återvinner värme. De kommer att uppfylla den tyska energimärkningen, KfW 70.

BoKlok konceptet startade 1996. Kring en idé om att skapa ett bättre boende med god kvalitet och design till en lägre kostnad, uppstod en dialog mellan Skanska och Ikea. Ikeas grundare Ingvar Kamprad hade länge velat få till stånd ett samarbete med ett byggföretag för att tillsammans skapa ett nytt folkhem. Skanska ville gärna tillsammans med Ikea försöka att, som första bostadsutvecklingsföretag i Sverige, skapa en bred produkt utifrån ett helt nytta angreppssätt. Det otraditionella sättet består i att BoKlok börjar med att undersöka hur målgruppen ser ut, vad de har råd att betala och hur de vill bo, innan man börjar utforma husen.
Sedan starten har BoKlok byggt 4 000 bostäder, på cirka 120 platser i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Storbritannien (källa BoKlok).

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.