Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

"Branschen måste sluta skylla ifrån sig"

Publicerad: 3 november 2010, 10:37

Ekologen Jan Wijkmark är ny hållbarhetschef på arkitektfirman White. Han efterlyser högre koldioxidbeskattning på bland annat byggverksamhet.


Hur hamnade en systemekolog på arkitektföretaget White?

– Jag har sökt mig till byggbranschen av eget intresse trots att jag vare sig läst arkitektur eller någon ingenjörsutbildning. Branschen är helt enkelt intressant eftersom den står för en så viktig del av miljöpåverkan. Eftersom man jobbar med så långa cykler är det viktigt att fatta rätt beslut. Jag ser att bygg och samhällsplanering, tillsammans med transportsektorn, är de branscher som har allra störst betydelse för hur man ska klara miljö- och energifrågorna.

Efter sommaren började du som hållbarhetschef på White. Varför detta jobb?

– Många som jobbat länge med miljöfrågor känner en frustration över att förändringarna går så långsamt. I och med jobbet som hållbarhetschef hoppas jag kunna bidra till att öka hastigheten i det arbetet.

Vad vill du genomföra?

– Jag vill få våra kunder och medarbetare att tänka mer hållbart, och att vi även får in mer social och ekonomisk hållbarhet i det vi gör. Genom utbildningar och nya hjälpmedel ska det bli lättare för Whites medarbetare att kunna erbjuda hållbarhet i projekten. Ett bra sätt är få alla aktörer, beställare, konsulter och entreprenörer och till och med brukare att samlas tidigt i en workshop för att se hur vi gemensamt kan formulera hållbarhetsambitionerna tidigt i ett uppdrag.

Vad krävs för att byggbranschen ska ta större ansvar?

– Alla aktörer måste bidra med det de kan. En verksam sak är utan tvekan ekonomiska styrmedel. Till exempel borde alla verksamheter som orsakar koldioxidutsläpp i samhället beskattas högre. Det gäller inte bara byggverksamhet utan även flyget, jordbruket och alla andra. Det krävs även större samverkan mellan branschens aktörer för att vi ska förstå varandra och komma bort från skylla-ifrån-sig-mentaliteten som finns. Konsulterna kan inte bara säga att byggherrarna måste ställa högre krav, det gäller för alla att jobba för ett mer hållbart byggande.

Hur stort är intresset för att tänka hållbart i byggsektorn?

– Till stor del är det en generationsfråga. Den yngre generationen saknar kanske erfarenhet av den ganska konservativa byggbranschen och är samtidigt väldigt intresserade. Många i den äldre generationen är inte lika förändringsbenägna.

LÄS EN LÄNGRE INTERVJU MED JAN WIJKMARK I BYGGINDUSTRIN NR. 33

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.