Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Carina Angarth avslutar karriären med en jätteflytt

Publicerad: 24 mars 2017, 05:24

Carina Angarth ville jobba med ett sista stort projekt innan slutet på karriären. Då tog hon jobbet som NCC:s projektchef för en av Sveriges största massförflyttningar inför bygget av Norviks hamn utanför Nynäshamn. I projektet används så stora maskiner att till och med maskinförarna själva är imponerade.


– Vi har redan sprängt 850 000 kubikmeter berg sen i somras och det är bara en fjärdedel av vad vi kommer att spränga, säger Carina Angarth.
Byggarbetsplatsen i Norvik är ett ställe där ovana besökare bör se upp. Den bebos av enorma maskiner som jobbar snabbt när berg ska sprängas, krossas och bli grunden till det nya hamnbygget och Carina Angarth skickar omtänksamt ut en fyrhjuling för att hämta Byggindustrins reporter tryggt och säkert till byggetableringen. Sedan måste hon bara tömma diskmaskinen innan intervjun börjar.
– Det är nästan projektchefens viktigaste jobb, säger hon med glimten i ögat.
Carina Angarth utbildade sig som väg- och vatteningenjör på KTH och har jobbat på NCC hela karriären. Hennes första jobb var utbyggnaden av södra Järvabanan till Solna strand och redan då började hon jobba med det som sedan skulle bli en röd tråd genom karriären – sprängingar. Sedan blev det ytterligare en hel del undermarksbyggande genom åren. Bland annat med biblioteket i Humlegården, Norrortsleden funktionsentreprenaden Täby kyrkby till Rosenkälla men även utbyggnaden av tvärbanan till Sundbyberg och Solna.
– Jag har alltid tyckt att det här har varit en positiv och rolig bransch att jobba i säger hon.

Trivs som chef
Ganska snart blev hon chef, något hon trivts med.
– Chefsjobbet handlar mycket om samtal och möten och det gillar jag, säger hon.
Innan Carina började i Norvik var hon avdelningschef på NCC centralt i fem år. Men hon började längta ut på bygge igen och då kom Norviksprojektet passande.
Det som händer på Norviksudden är att Stockholms Hamnar bygger en hamn för rullande gods och containrar som ska avlasta Stockholm och är anpassad för att kunna ta emot de största fartygen som rör sig i Östersjön. Vid hamnen byggs även en järnväg som ansluter till Nynäsbanan. NCC spränger på landsdelen av hamnen, bygger en gång- och cykelväg och ska även inom kort påbörja det egna utvecklingsprojektet Norvik logistik- och företagspark som ligger granne med hamnen.
Masshanteringen som NCC just nu jobbar med är i dag ett av Sveriges största projekt i sitt slag. Hela projektet inklusive Logistik och företagsparken beräknas ta 10–15 år och planen är att Carina kommer vara projektchef tills hon går i pension.
– Det är ett projekt som verkligen är ”XXL”. Vi har nog den största bandschaktaren som finns i Sverige, och vi har fyra 90 tons grävmaskiner som knappt funnits i Stockholm förut, säger Carina.
Så det är kanske inte konstigt att personalen som jobbar på bygget tar bilder på maskinerna för att visa hemma.

Rejäla sprängsalvor
I Norvik är det även rejäla salvor som sprängs.
– Häromveckan sköt vi av en salva som sprängde loss över 150 000 ton berg. Det är inte ofta vi spränger så, men det gavs ett tillfälle, det var fascinerande, säger hon.
Digitaliseringen har totalt förändrat byggbranschen och även sprängningsarbetetet under de år hon jobbat. 
– Jag har själv varit med om att manuellt måla ut salvorna en gång i tiden. Nu läggs borrplaner in i borriggen digitalt och så utförs de med automatisk styrning, det ger väldigt bra kontroll på vad vi gör, säger Carina.
Carina har i sina dagar sprängt bort en väldig massa berg som naturen skapat sen jordens födelse, men hon tycker inte det känns jobbigt. 
– Vi måste ha en samhällsutveckling, det går inte blunda för den. Jag brukar tycka det känns bra efteråt när det är klart och man kan se att man varit med och bidragit till ett nytt landmärke, säger hon.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.