Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Diparts avgående vd Jens Hoffmann: ”När en dörr stängs, öppnas en annan”

Publicerad: 2 december 2021, 12:48

Efter 30 år på vd-posten lämnar Diparts Jens Hoffmann över till nästa generation byggare.

Foto: Anders Carlén

Efter 30 år på vd-posten lämnar Diparts Jens Hoffmann över till nästa generation byggare. Hans skarpaste löfte till efterträdaren: att han inte ska lägga sig i den dagliga driften.
– Jag har styrt i hela mitt liv och velat ha det på mitt sätt – men nu kommer Dipart ha en annan ledare, säger Jens Hoffmann.

Ämnen i artikeln:

Dipart

AC


Jens Hoffmann, avgående vd för Dipart, träffade sin blivande efterträdare Patrick Lepierre i en förhandling för fem år sedan – där Patrick satt på motsatt sida.

– Jag fick ett bra intryck av Patrick från första stund, han var oerhört professionell. Så jag bjöd honom på lunch och det slutade i en anställning hos oss som chef för affärsområdet Anläggning, berättar Jens Hoffmann som har börjat städa ur lådorna på sitt kontor. 

Läs mer: Så får du företaget att växa – Diparts Jens Hoffmans bästa tips 

Efter årsskiftet har rummet en ny vd. 

– Jag har lett det här företaget i 30 år – från att tillsammans med min partner Thomas Frankborn göra allt själva med en omsättning på 400 000 kronor till att ha 150 fast anställda och 400 miljoner i omsättning – och ser fram emot att Patrick tar över. Han har ett större engagemang än det jag kan uppbåda nu – jag är så nöjd med det här.

Jens Hoffmann under Diparts tidiga år. Foto: Dipart

Vd-bytet initierades redan för 18 månader sedan, men har föregåtts av lika lång tids förprepp.

– Ingen är förvånad över den här förändringen, det kommer knappt att märkas. Dessutom får vi en dominoeffekt med ett flertal nya karriärmöjligheter i huset när det rör på sig. Det är alltid bra.

Jens fortsätter:

– Patrick tar över ett friskt företag med fulla orderböcker, pengar på banken och kompetenta och hungriga ledare på varje position. 

Läs mer: Han blir ny vd på Dipart ”Vi behöver lägga mycket energi på att hitta våra framtida kollegor” 

Om framtiden för så väl Dipart som den nye vd:n är väl utstakad så är planerna för Jens desto mindre utarbetade.

– När en dörr stängs så öppnas det andra nya dörrar. Jag har en del planer, men inget är klart – förutom att jag ska jobba mindre. Som mest: halvtid. Jag tror att man har en viss arbetstid under ett liv och jag har med råge redan gjort mina timmar.

Jens Hoffmann blir som det ser ut nu kvar som ägare och styrelsemedlem – och har lovat att inte lägga sig i detaljer.

– Jag har styrt Dipart i hela mitt liv och velat ha det på mitt sätt. Men nu kommer Dipart ha en annan ledare. Vi kan inte ha den gamle ägaren och vd:n som går runt i korridorerna och tycker saker. 

Kommer du att klara av det?

(Tystnad.) Vi frågar, säger Jens och försvinner bort för att minuten senare återvända med Patrick i sällskap.

Patrick, Jens har byggt en karriär på att göra saker på sitt sätt. Hur kommer det att gå när du sitter vid rodret?

–  Det stämmer att Jens har ett brinnande engagemang, men varje gång jag har fått ett mandat så har jag fått det fullt ut. Jens kommer inte att lägga sig, det känner jag mig väldigt trygg i, svarar Patrick Lepierre och lämnar kontoret som inom kort blir hans eget.

Jens Hoffmann startade Dipart tillsammans med Thomas Frankborn 1993, och företaget var från början en montagefirma som monterade balkongräcken. 

– Vi ringde alla byggmästare vi kunde hitta under gula sidorna i telefonkatalogen och var duktiga på att sälja och skapa relationer.

Med tiden växte man och år 2001 anslöt brodern och civilekonomen Mats Hoffmann som plockade med sig ett visionärt storföretagstänkande från Ericsson, vilket snabbt blev en del av Diparts dna.

Diparts värdegrundsarbete när det begav sig. Foto: Dipart

– Vi var inte mer än tolv personer när vi satte oss ner med ett gäng post-it-lappar och enades om att vi måste ha en värdegrund och en vision – fast flera av de anställda knappt visste vad det var. Men ganska snabbt fann vi saker som var viktiga – som att vi bara ville jobba med schyssta beställare eller ha en nolltolerans mot rasism – och de har vi hållit fast vid och ständigt återkommit till i allt vi gjort.

Han fortsätter:

– Jag tar gärna kostnaden för att arbeta med vår värdegrund en hel dag med samtliga på företaget, det vaccinerar organisationen från alla tänkbara fördomar som kan leda till osunt beteende. Vi har 25–30 olika nationaliteter, om någon av oss firar Ramadan så är det inget konstigt.

Jens Hoffmann säger sig kunna namnet på i princip alla som jobbar på Dipart och understryker att det är människorna han kommer att sakna.

– Den dagliga kontakten med alla kollegor och möjligheten att följa deras utveckling. Det finns rekryteringar som jag gjort genom åren som kanske inte varit ekonomiskt försvarbara, men det är fördelen med att vara sin egen: då kan man också ibland ta beslut baserade på hjärta i stället för fakta.

Men det finns också saker som han inte kommer att sakna, särskilt en:

– Att gå upp klockan 05.30 på morgonen. 

 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev