Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Föreningar kraftsamlar inom BIM

Publicerad: 1 oktober 2013, 07:39

Nu är det klart att de tre föreningarna Buildingsmart, fi2 Förvaltningsinformation och Open BIM går samman i den nybildade föreningen BIM Alliance från och med årsskiftet. Tyréns vd Ulrika Francke tar rodret som ordförande.


Syftet är att generera krafttag inför BIM-införandet som ska effektivisera framtidens planering, byggande och förvaltning. BIM Alliance ska arbeta efter visionen att skapa det obrutna informationsflödet i samhällsbyggandets processer.

– Den nya föreningen ger oss en möjlighet att ta ett tydligare helhetsgrepp över BIM-frågorna. Ambitionen är att vårt arbete kommer ha positiv inverkan på processerna hos samhällsbyggandets aktörer, säger Ulrika Francke.

I styrelsen för BIM Alliance sitter även Ann-Therese Albertsson, Trafikverket, Rikard Appelgren, WSP, Mats Broman, 5D System (ordförande fi2), Rikard Espling, Skanska (ordförande Open BIM), Catherina Fored, Sveriges Arkitekter, Claes Magnusson, Locum, Väino Tarandi, KTH (ordförande Buildingsmart) och Michael Walmerud, Akademiska Hus.

Verksamheten för BIM Alliance startar den 1 januari 2014 men arbetet med att slå samman de tre föreningarna är redan igång. Ett kansli ska skapas, en webbsida lanseras vid årsskiftet och bland annat planeras en seminarieserie genom Sverige.

”Förhoppningen är att alla företag och organisationer som är medlemmar i någon av de tre föreningarna i dag kommer att stanna kvar även i den nya föreningen. BIM Alliance kommer vid starten att ha cirka 150 medlemmar och ambitionen är att öka medlemsantalet ytterligare”, skriver BIM Alliance i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.