Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Grontmij startar 2010 med ny vd och ny strategi

Publicerad: 13 januari 2010, 08:34

Leif Bertilsson blir ny vd i Sverige när Ulf Palmblad går till koncernledningen.


Grontmij har vuxit snabbt från att vara ett nederländskt företag till att vara Europas fjärde största teknikkonsultbolag. Den pågående utvecklingen inom Grontmij i Europa påminner om den utveckling som Grontmij i Sverige har genomgått under Ulf Palmblads ledning.

Utvecklingen har bland annat inneburit integration av olika verksamheter och ökad affärsmässighet.

Det är en viktig del av bakgrunden till att Ulf Palmblad har utsetts till Group Director för Transportation & Mobility som bland annat omfattar bolagets tjänster inom infrastruktur. Samtidigt blir han styrelseordförande för Grontmij i Holland och Belgien.

Grontmij går nu från en geografisk organisation till en organisation som bygger på tre olika verksamhetsgrenar, varav Transportation & Mobility under Ulf Palmblads ledning blir en. De övriga två blir Water & Energy och Planning & Design.

Grontmij har genom både organisk tillväxt och förvärv utvecklats till ett av Europas största teknikkonsultbolag. Genom att gå från en geografisk indelning till tre gränsöverskridande verksamhetsgrenar skapas förutsättningar för ökat samarbete och kunskapsutbyte i koncernen.

– Målsättningen är att koncernen ska dra full nytta av sin Europeiska styrkeposition genom både horisontell och vertikal samverkan över gränserna. Framgångarna med det svenska integrationsarbetet blir en viktig erfarenhet i arbetet, säger Ulf Palmblad.

I Sverige blir Leif Bertilsson ny vd. Han har varit drivande i Grontmijs förändringsarbete i Sverige och kommer närmast från rollen som divisionschef. Han har ingått i den svenska ledningsgruppen sedan 2006.

Leif Bertilsson säger i ett pressmeddelande att Grontmij i Sverige har utvecklats mycket starkt de senaste åren genom ett målmedvetet förändringsarbete.

– Jag kommer att fortsätta att utveckla vårt arbetssätt, vässa vårt kunderbjudande och driva på förnyelsen i branschen. Ökat samarbete i kunduppdragen med våra kolleger i Europa kommer att ges hög prioritet. Det gäller i synnerhet stora samhällsbyggnads- och energikunder, säger Leif Bertilsson.

Ny chef med ny son

– Förändringsarbetet inom byggbranschen ligger långt efter den övriga industrin. Det ger mig energi att arbeta för förändring inom byggsektorn. Det finns stora potential i den här branschen.

Det säger Leif Bertilsson, tillträdande vd för Grontmij i Sverige.
En av de första saker han gör som ny vd är att vara pappaledig på deltid. Leif Bertilsson är pappa till en elva månader gammal pojke.

– Det kommer att gå jättebra, vi har en mycket bra ledningsgrupp på Grontmij och dessutom har jag fantastiska föräldrar och svärföräldrar som nu får umgås mycket med sitt barnbarn, säger Leif Bertilsson.

Han går in i rollen som vd under årets första tre månader.

– Till att börja med vill jag träffa våra viktigaste kunder. Jag ska också åka runt och träffa våra verksamheter i Sverige. Och för det tredje ska jag fortsätta vårt förändringsarbete med ännu större intensitet än hittills, säger Leif Bertilsson.

DETTA ÄR LEIF BERTILSSON
Leif Bertilsson kommer från Hedemora i Dalarna och studerade Väg- och banteknik på Högskolan Dalarna. Därefter studerade han till civilingenjör i Australien. Under 1996 flyttade Leif Bertilsson till Stockholm och ett arbete på Skanska. Han arbetade också på Sweco i fem år innan han gick till Grontmij 2006.

– Jag har en bakgrund som projektledare, säger Leif Bertilsson.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.