Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Guldmedalj till snabb och enkel tätningsmetod

Publicerad: 14 mars 2013, 09:32

Det blev 3M:s tätningstejp All Weather Flashing Tape 8067 – ett alternativ till fogmassa och fogskum – som belönades med 2013 års guldmedalj för bästa materialnyhet.


Tätningstejpen från 3M är ett nytt sätt att uppnå permanent lufttätning. Den kan användas för tätning av fönster, dörrar, skarvar mellan bjälklag, genomföringar av rör och annat som traditionellt tätas med mjukfog.

3M i Sverige har utvecklat metoden med tejp för lufttätning och Roger Hager på 3M berättar att de fått mycket positiv respons från branschen.

– Vi möttes av lite skepsis i början, folk är ju vana vid mjukfog. Men nu får vi mycket positiv respons från dem som använder tejpen. De tycker att det är en enklare och snabbare metod, säger han.

Utvecklingsarbetet för att få tejpen godkänd började för cirka tre år sedan. Roger Hager berättar att All Weather Flashing Tape 8067 är specifikt utvecklad för tätning i byggapplikationer.

– Dels är häftämnet unikt. Det fäster mot alla byggmaterial och har 50 års åldersbeständighet. Men även ryggmaterialet är unikt – det går bra att spika igenom tejpen, den håller ändå tätt, säger han.

3M har samarbetat med en rad certifieringsorgan för att dokumentera tejpens egenskaper. Den är testad av SP och P-märkt för skarvning av åldersbeständig byggfolie och för lufttätning av fönster och dörrar. Den är även registrerad hos Basta och Sunda hus.

– Vi är många kollegor som jobbat med utvecklingen och certifieringarna och som delar glädjen över vinsten. Att utses till vinnare av Guldmedaljen är en stor händelse som vi är mycket stolta över. Jag var förhoppningsfull men trodde aldrig att vi skulle vinna, säger Roger Hagen.

Han menar att vinsten kan få stor betydelse för marknadsföringen av tejpen, även utanför Sverige.

– Det här kommer att ge genklang inom 3M i USA och övriga Europa. Jag tycker det är extra roligt att få det här svenska priset eftersom utvecklingsarbetet med tejp som lufttätningsmetod gjordes här i Sverige.

Tejpen finns redan lanserad i övriga Europa och USA men har fått störst genomslag i Sverige.

– Vi har jobbat flitigast med marknadsföringen här i Sverige. Men nu märker vi också ett ökat intresse från övriga världen.Om Guldmedaljen

Guldmedaljen för bästa materialnyhet delas ut av tidningen Byggindustrin, Svensk Byggtjänst och Nordbygg. Av de flera hundra materialnyheter som presenteras på Svensk Byggtjänsts Materialforum varje år väljs ett hundratal ut för publicering i Byggindustrin under namnet Topplistan. Från Topplistan väljs sedan tio finalister och Byggindustrins läsare får möjlighet att rösta på sin favorit. Därefter tar en expertjury vid och utser vinnaren.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.