Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Gull-Britt Jonasson i BI:s styrelse

Publicerad: 16 maj 2013, 11:24

För första gången har en kvinna valts in i styrelsen för Sveriges Byggindustrier. Det är Gull-Britt Jonasson, vd för Finja, som valdes av stämman på torsdagen att ta plats i den elva personer stora styrelsen. Samtidigt valde stämman Tore Nilsson, Peab, till ny ordförande. Jan Kjellson, Frijo, t f ordförande fram till årets stämma, återvaldes till sin tidigare roll som vice ordförande. Jan Kjellson är även ordförande i Stockholms Byggmästareförening.


På årets ovanligt händelserika stämma antogs även den bindande uppförandekod för BI:s samtliga medlemsföretag som Byggindustrin presenterade nummer 17, som publicerades 10:e maj. Uppförandekoden presenterades för stämman av Veidekkes vd Per-Ingemar Persson och Peter Löfgren från BI och kommer i och med stämmans beslut att gälla som förutsättning för medlemskap från och med 1 juni 2014.

Fram tills denna tidpunkt ska samtliga 3 200 firmatecknare i medlemsföretagen ha skrivit under ett avtal som gör att koden blir ett bindande avtal.

När Byggindustrin i samband med fjolårets stämma intervjuade samtliga ledamöter i BI:s valnämnd svarade ledamöterna att det skulle ta mellan ett och fem år att hitta en kvinna till sin styrelse. Men ordföranden Ingegerd Simonsson lyckades ena valnämnden kring förslaget att välja Gull-Britt Simonsson på ordinarie plats i styrelsen.

Gull-Britt Jonassons företag, Finja, har 600 anställda och en omsättning på 1,3 miljarder kronor och är ett familjeföretag som nu leds av andra generationen.

Finja Betong startades för drygt 50 år sedan av fadern, Kaj Andersson som på 1950-talet hjälpte bönderna i Göingebygden att dra in ström på gårdarna. När han inte fick betalt i pengar vid ett tillfälle fick han i stället ett grustag som ersättning för sitt arbete 1957. Detta blev sedan grunden till Finja Betong.

Gull-Britt Jonasson tillträdde som vd 1989.  Under hennes ledning har Finja fortsatt vuxit starkt och nya produkter utvecklats. Företaget har en tillväxt som gjort att man blivit utsedd till Gasellföretag två år i rad. År 2002 fick Gull-Britt Jonasson det prestigefyllda priset ”Årets Företagare i Sverige” av tidningen Dagens Industri med motiveringen att hon lyckades vara nytänkare i en traditionell bransch.

Finja har anläggningar på flera orter i Sverige liksom en i Norge. De finns i Borensberg i Göteborg, Habo, Hultsfred, Hässleholm, Katrineholm, Mariestad, Oslo, Strängnäs, Upplands Väsby, Vara och Östra Grevie.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.