Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Han blir ny vd för Veidekke

Publicerad: 26 oktober 2015, 11:56

Jimmy Bengtsson som tar över rodret för Veidekke Sverige vid årsskiftet.

Foto: Mattias de Frumerie

Det blir Veidekkeägda Arconas vd Jimmy Bengtsson som tar över rodret för Veidekke Sverige efter Per-Ingemar Persson. "Sedan Veidekke etablerade sig i Sverige har bolaget genomfört en fantastisk resa. Under Per-Ingemars ledning har Veidekke lyckats ta plats som en av de ledande aktörerna i Sverige", säger Jimmy Bengtsson.


Ämnen i artikeln:

VeidekkeArcona

Nu blir det Jimmy Bengtssons uppgift att ta Veidekke Sverige till nästa nivå. Han blir ny koncerndirektör och vd för Veidekkes samlade verksamhet i Sverige från och med den 1 januari 2016. Han tar över efter Per-Ingemar Persson som blir rådgivare åt Veidekkes koncernchef.

– Det är både roligt och förtroendefullt. Det skulle kunna vara skrämmande men samtidigt inte, säger Jimmy Bengtsson.

Jimmy Bengtsson berättar hur han för ett drygt halvår sedan fick upp ögonen för ett citat av en tidigare koncernchef för Veidekke AS i Norge, före Terje Venhold och Arne Giske, som blev en aha-upplevelse.

– Det var Arne Haaland som sa att ”Veidekke är en idé hur människor tillsammans kan skapa goda resultat”. Det gav mig en stark känsla, ett sådant företag vill jag absolut vara en del av.

Vill förstå drivkrafter

För Jimmy Bengtsson handlar det om att förstå människors drivkrafter. Det är ett perspektiv han tar med sig till vd-posten i Veidekke Sverige.

Tidigt i våras stod han och Arcona på KTH-studenternas arbetsmarknadsdag, Lava, som hålls varje år. Arcona passade på att genomföra en enkät och fick in svar från en stor andel av studenterna, inte minst därför att deltagande gav chans på en utlottad belöning.

– Vilka är de tre viktigaste drivkrafterna för en människa när hon ska leva sitt arbetsliv? Jag är övertygad om att det handlar om hur var och en kan planera och påverka sin egen vardag.

– En amerikansk författare till boken Drivkraft, Daniel Pink, talar om det han kallar ”det egna mästerskapet”. Det är en mycket intressant iakttagelse. Som jag ser det är det att det inte får finnas något hinder för dig att nå din fulla potential. Du har rätt att få en god personlig utveckling där du arbetar.

"Företag måste ha högre syfte"

Sedan Jimmy Bengtsson fick frågan om att ta över efter Per– Ingemar Persson och diskussionerna hade förts i en mindre krets under några veckor, så växte en insikt fram inför beslutet att tacka ja. Han kunde se en röd tråd från ”Veidekke är en idé hur människor skapar goda resultat”, Arconas företagskultur och fram till studenternas förväntningar, uttryckta under Lava-dagen på KTH.

– För att en arbetsgivare ska vara mer attraktiv än en annan krävs det att vi kan ge svar på medarbetarnas frågor om hur deras arbete bidrar till en bättre värld. Det handlar om betydelsen av att ett företag också måste ha ett högre syfte.

Det är inte en tes hos en enskild författare, som till exempel i Daniel Pinks bok ”Drivkraft”, det är en iakttagelse var och en av oss kan göra. Och vi kommer att få se mycket mer av den varan när framtida generationer medarbetare kommer från sina utbildningar, menar Jimmy Bengtsson.

– Korrelationen mellan svaren i vår enkät och de tre viktigaste drivkrafterna var i det närmaste hundraprocentig. Vi måste svara mot vad som driver dagens studenter. Man vill vara med och bidra till en bättre värld, man vill se att man med sitt jobb betyder något viktigt.

"Vill rädda klotet"

Hur dagens byggföretag agerar i hållbarhetsfrågor är utslagsgivande för hur medarbetarna kommer att se på det.

– Det blir helt avgörande för att få duktiga människor. Vi vill vara med och rädda det här klotet. Vi vill förändra hela byggsektorn.

Jimmy Bengtsson har tänkt mycket över själva hållbarhetsbegreppet.  Han håller med dem som ser hur hållbarhet har flera dimensioner – de miljömässiga, de sociala och inte minst de ekonomiska.

– Vi börjar få en uppfattning om hur allt hänger ihop, hur vi människor är beroende av varandra, hur gränslös världen är när det gäller miljö, klimat och människor. Nu måste vi förverkliga den insikten. Förre koncernchefen Terje Venhold sa ofta att det som så framgångsrikt tagit Veidekke hit är också det som ska ta oss vidare. Klokt.

Staffan Åkerlund

Ämnen i artikeln:

VeidekkeArcona

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.