Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Han brinner för digitalisering

Publicerad: 21 april 2016, 09:44

Ulf Larsson är ny styrelseordförande för Beast och projektledare inom Operational Development och IT på NCC.

Foto: Elin Bennewitz

Ny styrelseordförande för Byggbranschens elektroniska affärsstandard.


Ämnen i artikeln:

NCCBeast

Ulf Larsson är ny styrelseordförande för Beast, Byggbranschens elektroniska affärsstandard.

Vad jobbar du med när du inte jobbar med Beast?

– Jag är projektledare inom Operational Development och IT på NCC. Där driver jag både frågor om branschsamverkan genom Beast och interna förändringsprojekt för NCC. Till exempel har jag varit med och drivit igenom implementering av e-fakturasystemet och inköpssystemen NCC samt branschgemensamma webbfakturaportalen Beast portal.

Vad kommer du att lägga fokus på i ditt nya uppdrag för Beast?

– Jag kommer att lägga mycket fokus på kommunikation. Dels inom branschen, men även utåt mot andra. Till exempel vill jag att Beast ska bli en naturlig remissinstans när det kommer statliga utredningar eller förslag som berör vårt område inom byggbranschen. Jag vill också fördjupa våra samarbeten med andra branschföreningar, till exempel BIM Alliance och Svensk Byggtjänst och deras arbete med BSAB 2,0.

Varför är det arbete som Beast gör viktigt?

– Därför att det finns så stor potential för att effektivisera. Om man driver igenom något på bred front inom bygg handlar det om en enorm volym. Det är inte många år sedan vi skickade alla NCC:s fakturor i bruna kuvert. Nu är det elektroniskt, bara på NCC handlar det om 1,2 miljoner fakturor per år och det är bara inom NCC, tar man även de andra större byggentreprenörerna blir det väldigt stora volymer som ett litet exempel.

Vilka framtidsfrågor kan Beast vara med och lösa?

– Nästan alla om man ska digitalisera och möta våra kunders krav. Ett exempel är det ökade behovet av att kunna mäta miljöpåverkan i våra projekt. För att kunna göra det på riktigt måste vi standardisera och digitalisera för det går inte med manuell uppföljning. Det är till exempel omöjligt att för hand sitta och sammanställa koldioxidutsläppen som är kopplade till varje orderleverans. Du måste veta vilka bilmodeller, hur långt de har kört och vilket bränsle de använder för att kunna få en korrekt siffra. Tekniken för att automatisera det finns redan, det handlar bara om att lyckas tillämpa den i praktiken.

Vilken är den största utmaningen?

– Det är egentligen inte tekniken, utan det är att implementera och tillämpa den på ett enkelt sätt. Jag brukar säga att 10 procent handlar om teknik, 40 procent om att utveckla processerna och 50 procent handlar om att implementera ute i företag och operativt i verksamheten. Utmaningen är främst att få rätt nyckelspelare för genomförande som kan teknik och verksamhetskunnande med tanke på alla andra viktiga prioriteringar. Det är till exempel jätteviktigt att vi standardiserar filformat så att vi kan skicka information obehindrat mellan olika system. Full respekt för att detta kan låta knastertorrt för respektive ledningsgrupp i byggbranschen att ta beslut för genomförande men det är väldigt stora besparingar för dem som lyckas. Man bör inte och behöver inte göra allt samtidigt men att någon tar beslut och har en tydlig strategi för genomförande, det är en bra start.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

NCCBeast

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News