lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Han ska axla vd-rollen på Tengbom efter Johanna Frelin

Publicerad: 18 maj 2020, 13:16

Jan Mattsson tar över vd-posten på Tengbom efter Johanna Frelin som är ny vd på Riksbyggen. Foto: Tengbom / Maja Brand

Johanna Frelins efterträdare som vd på Tengbom är utsedd. Under hösten tar Jan Mattsson, i dag vd för Swecos arkitektverksamhet, över rodret på arkitektföretaget Tengbom.

Ämnen i artikeln:

TengbomSwecoarkitekter

Efter 14 år som vd på Sweco tvekade Jan Mattsson inte en sekund när han blev tillfrågad om att ta över vd-stolen på ett av Nordens främsta arkitektkontor.

– När frågan kom från Tengbom, som har ett starkt varumärke, så kändes det helt rätt. Nu är det dags att använda mina kunskaper i en ny kontext. Jag är jättestolt över att ha fått förtroendet, säger han till Fastighetsnytt. 

Hur ser din vision för bolaget ut?

– Svårt att säga. Det går inte att förbereda sig innan. Jag måste först lära känna verksamheten, de anställda och kunderna innan jag gör något annat. 

Läs även: Blir ny chef på Tengbom: ”Jättekul” 

En ambition är dock att fortsätta växa. Just nu har Tengbom totalt 600 medarbetare på elva kontor i Sverige, och 23 medarbetare i Finland.

– Jag vill bygga ”ett företag” med hjälp av arbetssätt som skapar en stark företagskultur. Det är fortfarande svårt för mig att veta hur långt bolaget har kommit på den resan, men min drivkraft har alltid varit att utveckla kompetenta medarbetare.

Vilken nytta har du av Sweco-åren i din nya tjänst?

– Jag har gedigna ledarerfarenheter och ett affärssinne som kan komma till nytta, som handlar om att jobba med lönsamhet och professionalism gentemot kunder. 

Hur har dina kolleger på Sweco reagerat på nyheten?

– Vi grät lite tillsammans i går och i dag. Jag har jobbat väldigt länge med många av dem, så det är klart att det känns vemodigt. Samtidigt gratulerar de både mig och Tengbom.

Varför valde du att lämna?

– Sweco är ett helt fantastiskt företag, men efter en så lång tid, 14 år i samma roll, så blev det dags för mig att testa något nytt. 

Hur ska du hantera coronakrisen som ny vd?

– Just nu råder det stor osäkerhet i hela bygg- och fastighetsbranschen. Osäkerhet som förlamar, vilket egentligen är det värsta som finns. Men det gäller att fortsätta följa utvecklingen och myndigheternas rekommendationer. 

Hur har krisen påverkat arkitektbranschen? 

– Vi vet att många bolag har tvingats permittera eller dra ner på antalet medarbetare den senaste tiden. Men egentligen började marknaden svänga redan i fjol, innan corona, säger Jan Mattsson.

Läs även: Hon är Tengboms tillfälliga vd: ”Ett fantastiskt bolag” 

Jan Mattsson tillträder sin nya tjänst på Tengbom under hösten, efter Erika Rönnquist Hoh som varit interim-vd sedan oktober 2019.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev