Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Hon får ny professorstitel

Publicerad: 25 februari 2019, 15:26

Ann Legeby, planeringsarkitekt på Sweco och forskare, blir första professor inom tillämpad stadsbyggnad på KTH

Arkitekt ska forska om tillämpad stadsbyggnad.


Ann Legeby, planeringsarkitekt på Sweco och forskare, har utsetts till professor i tillämpad stadsbyggnad vid KTH. Det är en ny professur som har kommit till genom en donation från Birthe & Per Arwidssons stiftelse.

– Det är en satsning som ligger rätt i tiden och det finns en stor efterfrågan på mer samverkan och utbyte mellan praktik och akademi. Vi står inför många komplexa samhällsbyggnadsutmaningar. Det vi investerar i den byggda miljön idag kommer att få avgörande betydelse för våra möjligheter att i framtiden klara såväl klimatutmaningar som ökande segregation, säger Ann Legeby.

Satsningen möjliggör vidareutveckling av forskning inom stadsbyggandets tillämpning samt utveckling av den praktiknära forskningen som bedrivs på KTH. Målet är att minska glappet mellan akademi och praktik och tydligare kunna prioritera hållbarhetsaspekter i stadsbyggandet.

– Det är viktigt med nära samarbete mellan akademin och arkitekt- och teknikföretagen för att nå en effektiv kunskapsspridning och kunskapsutveckling. Det finns många intressanta idéer om vad som skulle behöva vidareutvecklas och där kunskapen behöver fördjupas. Exempelvis märks ett stort intresse om stadsbyggandets roll i relation till jämlika livsvillkor, säger Ann Legeby.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.