måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

”Jag blir länken till forskningen”

Publicerad: 7 oktober 2015, 10:03

Jerker Lessing, forsknings- och utvecklingschef för Boklok. Foto: Boklok

Han blir forsknings- och utvecklingschef för Boklok.

Ämnen i artikeln:

husfabrikBoklokprefabricering

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Jerker Lessing tillträder som forsknings- och utvecklingschef för Boklok den 1 december.

Vilka blir dina arbetsuppgifter?

– Tjänsten har inte funnits tidigare, men den går ut på att vara länken mellan den dagliga verksamheten på Boklok och den forskning och utveckling som pågår i byggbranschen. Boklok har hittills satsat på att utveckla verksamheten på egen hand men vill nu bli mer aktiva i branschgemensamma satsningar, både för att dela med sig av sin kunskap men också för att lära av andra och aktivt delta i forsknings- och utvecklingsprojekt och öka innovationstakten.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag har varit anställd på Tyréns där jag varit ansvarig för industriellt byggande och drivit flera utvecklingsprojekt och nu senast som industridoktorand på LTH där jag ska disputera i höst. Jag har också varit gästforskare och lärare på Stanford i USA.

Varför började du intressera dig för industriellt byggande?

– För mig är industriellt byggande en kombination av stabila processer och välutvecklad teknik som gör att man kan skapa byggnader som uppfyller kundernas krav och behov på ett bättre sätt. Det blir både effektivare och högre kvalitet eftersom man ständigt utvecklar sitt koncept baserat på erfarenheter och kundkrav.

Hur gick det till när du fick jobbet?

– Boklok har varit en av de ledande aktörerna inom industriellt byggande länge. När jag gjorde en fallstudie i mitt forskningsprojekt så lärde jag känna företaget och nyckelpersonerna på Boklok, och de lärde känna mig. Både jag och dem ville fortsätta samarbeta och det ledde till att jag fick ett erbjudande om att gå in som FoU-chef i BoKlok.

Hur ska du kombinera jobbet med dina andra åtaganden?

– Mitt specialområde, det vill säga processer, produkter och strategisk utveckling inom industriellt byggande, ligger nära Bokloks hjärta. Tjänsten på Boklok är på heltid men i den ingår att jag delvis ägnar mig åt forskning inom mitt specialområde. Det innebär framförallt att jag fortsätter mina samarbeten med LTH, LTU och Stanford.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev