Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

På nytt jobb

Lettiska ambassaden fixar genväg till Sverige

Publicerad: 3 April 2014, 12:11

Bild 1/3  Thomas Bäcklund från Penthouse Appartments Stockholm pratar fönster med Ivo Racko från lettiska Rietumu Logi. Foto: Elin Bennewitz

Foto: Elin Bennewitz

I förmiddags arrangerade lettiska ambassaden sin traditionsenliga speed-dejting mellan lettiska leverantörer och svenska byggföretag. Första gången ambassaden arrangerade dejting var på Nordbygg 2008. Flera av företagen som deltog då är nu så väletablerade i Sverige att de har en egen monter.


Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

Austra Kreslina på lettiska ambassaden är eldsjälen bakom företagens speed-dejting.

– Vi började på Nordbygg 2008 och har haft minst ett tillfälle per år sedan dess. Vart annat år på Nordbygg och vart annat på vår ambassad i Stockholm. Nu planerar vi ett dejtingtillfälle i södra Sverige i september, säger hon.

Hon berättar att intresset från Svenska företag brukar vara stort men att det den här gången varit lite svårare än vanligt att hitta intresserade företag.

– Det brukar räcka med en allmän inbjudan men i år har jag dessutom ringt runt till företag för att bjuda in dem, säger Austra Kreslina.

Byggvesta var ett av de svenska företagen som deltog. Lars Gärde som jobbar med inköp på Byggvesta har deltagit på speed-dejtingen sedan starten 2008.

– De första gångerna var det många stomleverantörer som deltog. Flera av dem har vi väl utvecklade samarbeten med i dag och jag ser att de har egna montrar här på Nordbygg. De behöver inte längre delta i dejtingen men det var ett viktigt steg för dem. De mindre företagen kan börja här, säger han.

Lettiska Rietumu Logi håller just på att ta det första steget in på den svenska marknaden. Ivo Racko som deltog på dejtingen berättar att de började sin export av egentillverkade fönster och dörrar förra året och att de nu söker kontakter i Sverige. På dejtingen träffade han bland annat Thomas Bäcklund på Penthouse Appartments Stockholm som jobbar med påbyggnader av befintliga hus.

– Jag är intresserad av företag som kan leverera färdiga moduler, fönsterpartier och liknande, säger han.

Lettiska företag som letar svenska partners

Alukon: glasfasader, fönster, dörrar, glastak och vinterträdgårdar
Armets: stålkonstruktioner inklusive projektering, tillverkning och montage
M. S. Aqua: betonggolv, bland annat för industrin
WWL Houses: modulhus, flervåningshus och passivhus
Belmast: stålkonstruktioner inklusive master
BIC: ventilation, tak, stegar och annat i metall
Rietumu Logi: fönster, dörrar och fasader inklusive montage
Piche: byggnation av stora hallar, bland annat för lager och idrott
Riga Parket: parkettgolv inklusive tillverkning och montage

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.