Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Maria Wetterstrand väljer vitt

Publicerad: 13 februari 2012, 15:00

Maria Wetterstrand har valts in i Whites styrelse. Efter tio år som riksdagsledamot och språkrör för Miljöpartiet tar hon steget över till näringslivet.


Vad hoppas du bidra med i Whites styrelse?
– Jag har ett utifrånperspektiv, något som White efterfrågar. Jag kan bidra med kunskap om politiken och samhällsdebatten. Och så kan jag en del om miljö förstås.

Hur ser du på byggbranschens miljöengagemang?
– Alla de stora byggföretagen har genomfört projekt som visar att det går att bygga energisnålt och miljöanpassat. Men ingen har infört det på bred front i verksamheten, så det finns en hel del kvar att göra. Sen är det aldrig bara en part som är skyldig, samhället måste ställa rätt krav på företagen. Men det har börjat hända saker de senaste åren, det är kul.

Vilken är byggbranschens viktigaste miljöfråga?
– Det är svårt att peka ut en fråga. Men det finns en hel del att göra när det kommer till energieffektivt byggande.

Du har tidigare kritiserat dagens byggnormer (90 kilowattimmar per kvadratmeter per år för södra Sverige) och menar att kraven är för lågt ställda. Vad tycker du vore en rimlig nivå?
– En del kommuner kan tänka sig att ställa krav på 60 kilowattimmar. I den storleksordningen borde vi kunna hamna inom ett par år.

Du har även anklagat byggbranschen för att vara konservativ. Känner du fortfarande så?
– Ja på ett sätt. Den kreativitet och initiativkraft som finns i branschen hörs inte på samma sätt som de konservativa krafterna. Jag skulle vilja att de progressiva krafterna blev bättre på att göra sig hörda och att politikerna blev bättre på att ställa rätt krav.

Vilka fler förändringar vill du se i byggbranschen?
– Jag vill se mer samarbete mellan branschen och politikerna. En bättre dialog skulle göra det lättare för politiker att ställa krav på relevanta miljöaspekter i upphandlingar.

Hur är det att ta steget från politiken till näringslivet?
– Jag tänker inte sluta prata politik, men jag vill lära mig mer om det privata näringslivet. Dessutom är det bra om folk rör sig mellan politik och näringsliv. Det motverkar förutfattade meningar och ökar förtroendet.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.