Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Mats Åkerlind blir vVD i Sveriges Byggindustrier

Publicerad: 15 augusti 2008, 13:28

Mats Åkerlind, vd för JM Stombyggnad och ansvarig för yrkesarbetarfrågor i hela JM-koncernen, blir chef för arbetsmarknad inom Sveriges Bygginddustrier och vice vd.


-Det är inte helt lätt att lämna det företag där jag haft mitt hjärta under 23 år efter KTH men samtidigt är det otroligt intressanta uppgifter som ligger framför oss nu på arbetsmarknadsområdet, säger Mats Åkerlind i sin första intervju med anledning av nya uppdraget. 22 september blir första arbetsdagendagen på nya jobbet.

Lavaldomen från EG-domstolen i Vaxholmsmålet liksom tidigare Europadomstolens avgörande i den svåra frågan om granskningsarvoden har förändrat mycket. Det är både Byggnads och BI överens om.

Detsamma – att beslut och ingripande av en utomstående instans får långtgående konsekvenser - gäller även senaste avtalet med Byggnads. Efter en strejk med udden riktad mot Peab, slöt BI och Byggnads ett avtal som tvingade företagen att överlämna löneuppgifter om oorganiserade arbetare till Byggnads. Detta underkändes av Datainspektionen.

Om några veckor startar på LO:s initiativ förhandlingarna om ett nytt huvudavtal mellan tre av arbetsmarknadens huvudorganisationer, LO, Ptk och Svenskt Näringsliv.

För Mats Åkerlind är de snabba förändringarna de senaste två åren ett tillfälle för parterna att närma sig varandra.

Han vill se betydligt mer förtroendefulla förhandlingar i framtiden.

-Jag hoppas att ett nytt huvudavtal betyder vi får en bättre balans mellan parterna vid konflikttider. Men framför allt att vi återupprättar Saltsjöbadsandan också för vårt område.

Vad får dig att hoppas på förbättringar just nu?

-Jag tror att Byggnads är intresserat av att hitta nya grepp nu när det visat sig att en del gamla sanningar inte längre gäller.

-Jag ser ett antal frågor där bägge sidor har lika mycket att vinna på att hitta nya gemensamma lösningar. Vi måste hitta lösningar som både stärker företagens konkurrenskraft samtidigt som de är bra för fackens medlemmar. Jag tror mycket på win-win-lösningar.

Kan du ge exempel?

-Ta löneformerna. Är det inte lika mycket fackets intresse att företaget utvecklas? Ska vi kunna ha starka inhemska byggföretag med välbetalda svenska byggnadsarbetare måste vi klara att lyfta produktivitet och lönsamhet. Det är förutsättningarna för att kunna öka lönerna.

Mats ideal är ”det tysta bygget”, där arbetet flyter på, välplanerat och utan incidenter. Där känner man arbetsglädje. När dagen är över är man nöjd och kan gå hem utan att känna sig utsliten.

-Det finns många sådana redan idag. Fler är på gång.

-Industrialisering av byggprocessen står för mycket av detta, som jag ser det. Det handlar om att skapa ett bra flöde i processen, att lära sig av sina misstag och att bygga in och säkra lärdomarna från lösningarna i systemet.

Parallellt med vd-jobbet inom JM har Mats de senaste åren studerat medarbetarfrågor, motivation och engagemang på London South Bank University. Målet är en Master of Science inom Human Resources senare i höst.

Vad betyder HR-frågorna för dig?

-Det handlar om hur man motiverar sina medarbetare samtidigt som man har företagets bästa för ögonen.. Chefskap är mer och mer kopplat till detta. Ytterst handlar det om förmågan att hitta de bästa talangerna till varje arbetsuppgift och hur man får människor att samverka kring gemensamma mål.Fakta:

Mats Åkerlind är är 47 år . Han är civilingenjör, KTH,  och har hela sitt yrkesliv varit verksam inom JM. Senast som VD för JM Stombyggnad. Han har också ansvarat för yrkesarbetarfrågor i hela JM-koncernen. Mats är ledamot i BI:s förhandlingsdelegation för Byggnads- och Anläggningsavtalen och har medverkat i flera arbetsgrupper som BI haft med Byggnads.
Favoritförfattare är  Per-Anders Fogelström. Romansviten om Stockholm och människorna som byggde staden har gett honom starka uppfattningar om allt som måste göras mänskligare - och göras bättre.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.