Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Mats O. Paulsson ny vd i Oden efter bolagsförlust

Publicerad: 18 november 2009, 14:30

Anläggningsföretaget stöttas av österrikiske ägaren.


Vd-byte i Oden efter tunga motgångar

Efter en förlust på 105 miljoner kronor under 2008 och hårt ansträngd ekonomi med kontrollbalansräkning i våras får anläggningsföretaget Oden en ny vd. Mats O. Paulsson, tidigare vd för Peab Industri, tar vid årsskiftet över som vd för den skandinaviska organisationen inom österrikiska Strabag och därmed som ny vd för Oden.

Mats O. Paulsson arbetade inom Peabkoncernen i tio år. 2000 blev han vice vd i Peab AB med ansvar för verksamhetsområdet Industri och ingick då i Peabs koncernledning.

Mats O. Paulsson blev vd för Peab Industri när bolaget börsnoterades 2007. I maj i år meddelade Mats O. Paulsson att han lämnar Peab Industri, detta efter att bolaget hade avnoterats från börsen.

Mats O. Paulsson efterträder Björn Andersson som stannar i Oden med ansvar för ekonomi, vid sidan av den nye vd:n.

Odens första år med ny ägare blev tufft och i vårvintras tvingades bolaget upprätta kontrollbalansräkning.

I höst har den nye ägaren, österrikiska Strabag, skjutit till nya pengar.

– Strabag vill ofta ha två personer i ledningen för sina utländska bolag. Vi kallar det för fyra ögon-principen. Det är en modell som Strabag använder över hela världen, säger Odens vd Björn Andersson.

När den övriga svenska byggsektorn har varit krisdrabbad är det anläggningsmarknaden som har gått bra.

Men för Oden Anläggningsentreprenad har det varit kämpigt. Under 2008 blev rörelseresultatet ett minus på 71,8 miljoner kronor. Ett år tidigare var resultatet ett plus på 27,7 miljoner kronor.

Enligt Odens årsredovisning är den främsta förklaringen till resultatförsämringen att man tvingades göra stora nedskrivningar i tre projekt som avslutades under 2008.

Dessutom har en inställd börsintroduktion kostat stora pengar.

Om man tar med finansiella poster blev Odens resultat 2008 ett minus på 105,4 miljoner kronor, mot ett plus på 22,6 miljoner kronor ett år tidigare. Förklaringen är enligt Oden ökade räntekostnader till följd av högre skuldsättning tillsammans med stora valutakursförluster.

I början av 2008 fick Oden finansiering från Strabag och detta gav valutakursförluster som slår mot det finansiella resultatet.

Den 6 mars i år upprättades kontrollbalansräkning för moderbolaget eftersom mer än halva aktiekapitalet var förbrukat.

Vid det senaste årsskiftet hade moderbolaget ett negativt eget kapital på drygt 13,1 miljoner kronor medan summan av skulder och eget kapital var nära 432,9 miljoner kronor.

Samtidigt hade koncernen samlade skulder på 519,5 miljoner kronor och ett eget kapital på 1,4 miljoner kronor. Soliditeten i koncernen var 0 procent, mot 21 procent ett år tidigare.

Detta är inte första gången som Oden brottas med motgångar. Den 30 april 2004 försattes Oden i konkurs på egen begäran.

Det skedde efter en period av snabb expansion som ledde till en akut likviditetskris. Det sysselsatta kapitalet hade vuxit snabbare än krediterna och banken SEB sade upp krediterna. Bankens fordran var då 102,4 miljoner kronor.

Den 7 maj 2004, någon vecka efter konkursen, köptes Oden ut från konkursboet av en grupp där den gamla ledningen och den tidigare SAS-chefen Jan Carlzon ingick. Verksamheten var då räddad.
Den 2 april 2008 meddelade den österrikiska byggjätten Strabag att man hade köpt 85 procent av Oden. Priset offentliggjordes inte. I juli 2009 köpte Strabag återstående 15 procent.

Strabag säger att man har som mål att ta en betydande andel av den svenska marknaden för infrastrukturbyggande. På sikt hoppas man att Oden blir en av de största aktörerna i Skandinavien.

Kort om Strabag: Strabag är noterat på börsen i Wien och ett av Europas större bygg- och anläggningsföretag. Koncernen har omkring 73 000 medarbetare i 36 länder och omsatte 12,2 miljarder euro under 2008.Nya tider stundar för Oden

Odens avgående vd Björn Andersson berättar att han har arbetat intensivt med att förbereda Oden för en offensiv under de kommande åren.

Här är några av de faktorer som enligt Björn Andersson rustar Oden för en stärkt position på marknaden:

• Den österrikiske ägaren Strabag har gått in med ett aktieägartillskott på 7 miljoner euro, motsvarande omkring 72 miljoner kronor.

• Organisationen stärks med nytt ledarskap.

• Personalen utvecklas, liksom styrning och kontroll.

• Organisationen förbereds på tänkbara företagsköp framöver.

Ni utvecklar styrning och kontroll. Kan du berätta mer om det?
– Vi måste upptäcka problem tidigare så att vi kan rätta till dem innan problemen förvärras. Vi kan bli bättre på den punkten.

Björn Andersson understryker att Oden har Strabag bakom sig som 100-procentig ägare.
– En av Europas stora byggkoncerner med en balansräkning ännu starkare än Skanskas, säger Björn Andersson.

Han berättar också att beslut om aktieägartillskott till Oden fattades redan på våren 2008.

Men varför väntade Strabag då ända till hösten 2009 med att skjuta till nya pengar?
– Det främsta skälet är att man ville lösa alla ägarfrågor fullt ut. Nu är Strabag 100-procentig ägare till Oden. Det här handlar om hur en finansiellt stark koncern finansierar sina dotterbolag. Soliditeten är inte den viktigaste måttstocken för våra ägare. I dag är Odens soliditet omkring 10 procent och med förbättrade resultat ska den förstärkas ytterligare.

Under 2008 gjorde Oden en förlust på drygt 105 miljoner kronor.

Hur kommer det sig att Oden drabbas av sådana förluster när marknaden för anläggningsbyggande är jämförelsevis stark?
– Vi arbetar med stora infrastrukturprojekt, en riskutsatt verksamhet. Dessutom finns det särskilda skäl till förlusterna, säger Björn Andersson.

Så här fördelas förlusten för 2008, enligt Björn Andersson:

• Tre stora projekt ledde till nedskrivningar på sammanlagt 60 miljoner kronor.

– Det var tre projekt där vi snubblade. Men jag kan inte nämna vilka de var, säger Björn Andersson.

• Extraordinära kostnader i samband med Strabags köp av Oden, bland annat i form av finansiell rådgivning.

– Vi kom överens om att dessa kostnader skulle bokföras på det köpta bolaget.
Valutakursförluster i samband med finansiering som Strabag gav Oden.

– Vi använder Strabag som vår interna bank och med de valutaförändringar som har skett kostade det oss en del.

Tillsammans kostade finansiell rådgivning och annat i samband med Strabags köp av Oden och valutakursförlusterna 35 miljoner kronor i Odens resultaträkning.

• Odens nya, försiktigare, modell för vinstavräkning kostade 20 miljoner kronor.

– Vi använder inte längre den metod som de flesta av våra konkurrenter tillämpar, med successiv vinstavräkning i takt med att projekten går framåt. I resultatet för 2008 blir det en minuspost på 20 miljoner kronor.

Ytterligare en stor kostnad som nämns i årsredovisningen för 2008 men som egentligen uppstod under 2007 var den inställda börsintroduktionen.

– På hösten 2007 blev det omöjligt att sätta bolag på börsen eftersom världens börser hade börjat dala. I stället fanns det ett antal aktörer som ville köpa Oden och den som slutligen köpte bolaget var Strabag.

Enligt Björn Andersson är det mycket i Odens verksamhet som redan har blivit mycket bättre.
– Operativt sett går stora delar av Oden bra. Vi förbereder oss nu för en offensiv i Sverige och Skandinavien, säger Björn Andersson.

Exakt hur den offensiven ska se ut vill Björn Andersson inte avslöja ännu.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.