Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Mikael Lindberg ny vd på Martinsons Byggsystem

Publicerad: 26 juni 2009, 07:12

Mikael Lindberg ska leda Martinsons Byggsystems mot en ny offensiv fas där fokus ligger på att möta marknadens växande intresse för hållbart byggande i trä.- Jag ska tillföra mer fokus på kunder och försäljning.


Mikael Lindberg kommer närmast från systerföretaget Martinsons Träbroar, och han ska nu axla det operativa ansvaret för båda bolagen.

– Även om träbroarna kommit lite längre på marknaden har utmaningen inom de båda områdena många likheter. Mina föregångare har lett en imponerande utveckling som inom varsitt område satt Västerbotten på kartan, både nationellt och internationellt. Det känns som ett stort förtroende att få ta vid och bidra med mina kunskaper och erfarenheter för att ta många människors engagemang till nästa nivå i utvecklingen, säger Mikael Lindberg.

Hur ser trähusmarknaden ut?
– Den ser bra ut – det känns som att vi är i början på en spännande period. Jag har även täta kontakter med Sveriges träbyggnadskansli, säger Mikael Lindberg.

Martinsons Byggsystem AB, som ingår Martinson Group, har under de senaste åren lagt fokus på utvecklingen av byggsystem i trä för höga flerbostadshus och stora byggnader.
– Med våra framtidsinriktade investeringar i såväl forskning som utveckling inom stom- och byggsystem i trä, har vi skaffat oss ett försprång i inledningen av ett generationsskifte inom byggandet i allmänhet och träbyggandet i synnerhet. En viktig del i planeringen inför utmaningen att ta vara på det försprånget har varit att identifiera vilken ledarprofil som krävs när vi nu växlar över till ett mer marknadsinriktat fokus. När det var klart var vi glada över att hitta vi rätt man i våra egna led, säger Lars Martinson, koncernchef.

Mikael Lindberg menar att fördelarna med att bygga i trä bland annat är att det är både miljövänligt och estetiskt tilltalande. Han vill att man ska räkna med trä redan i tidigt planeringsskede, som ett fullgott alternativ till andra material.

Finns några projekt i pipeline?
– Vi har såklart en del pågående projekt, men de som ligger i pipeline känns för tidiga att uttala sig om, jag har jobbat en dg och inte riktigt hunnit sätta mig in i dem. Men vi ser definitivt tendenser på att konjunkturen kommer att vända, visst det blir en tung höst och vinter, men det kommer att ljusna. Vi märker det på volymerna på sågade trävaror, samt både på den inhemska och exportmarknaden.

Martinsonskoncernen organisationsförändrades hösten 2005, och då bildades Martinsons Byggsystem med Örjan Kallin som vd.
Sedan dess har verksamheten utvecklat kvalificerade stomsystem i både limträ och KL-trä, så kallat massivträ, samt hela processen och logistiken för ett nytt sätt att driva byggprojekt. I konceptet ingår även det nyutvecklade montagesystemet ”Extoler”. Efter fyra år med fokus på utveckling inleds nu nästa fas med tyngdpunkt på marknadsutveckling och försäljning. I och med  den omställningen växlar verksamheten över till ett ledarskap med tydligare marknads- och försäljningsprofil.

Örjan Kallin lämnade över ledarrollen den 24 juni 2009.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.