Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Möt kandidaterna till nya Leanpriset

Publicerad: 6 oktober 2010, 07:30

Fyra starka kandidater tävlar om Leanpriset som för första gången delas ut den 18:e oktober vid en ceremoni i Stockholm.


Det var på föreningen Lean Forum Byggs årsmöte 24 mars som priset instiftades tillsammans med tidningen Byggindustrin. Intresset från byggsektorns företag för leanfrågor har vuxit starkt under de sex år som Lean Forum Bygg existerat. Idag har föreningen närmare 800 medlemmar och tusentalet besökare på sin webbplats varje månad.

– Att arbeta med lean är ett fantastiskt sätt att öka kundfokuseringen, säger Jan Byfors, NCC, och ordförande i föreningen. Lean eliminerar slöseriet i byggprocessen och det kommer kunden tillgodo samtidigt som det stärker byggföretagen och deras underleverantörer.

Lean har sitt ursprung i Toyotas produktionssystem, som började utvecklas efter kriget och fortsätter att utvecklas, dag för dag.

För 20 år sedan blev filosofin bakom "ständiga förbättringar" känd i resten av världen genom boken The machine that changed the world av Womack, Jones och Roos och inspirerade företag i många branscher över hela världen.

De företag som nu nominerats till den svenska utmärkelsen har på olika sätt tagit till sig leanfilosofin som metod att utveckla sina företag och sina kundrelationer. Alla nominerade är framgångsrika och synnerligen inspirerande.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.