Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Ny ordförande och tre nya ledamöter i IQ Samhällsbyggnad: De tar plats i innovationsföreningen

Publicerad: 17 maj 2022, 13:21

Monica von Schmalensee är ny ordförande i IQ Samhällsbyggnad. Foto: Camilla Svensk

Monica von Schmalensee har valts till ny styrelseordförande i IQ Samhällsbyggnad. Dessutom får styrelsen förstärkning av tre nya samhällsbyggarnamn.

Ämnen i artikeln:

White ArkitekterVasakronanSwecoUmeå

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Monica von Schmalensee, tidigare vd för White arkitekter och i dag senior rådgivare för Global utmaning, ledamot i IVA och ordförande för Form/Design Center i Malmö, tar över ordförandeskapet i IQ Samhällsbyggnad efter Mari Broman som varit branschföreningens styrelseordförande sedan 2012, men som nu lämnar styrelsen.

– Jag är glad och stolt över att ha fått förtroendet att leda IQ Samhällsbyggnad tillsammans med en kunnig och erfaren styrelse. Med de nyinvalda styrelseledamöterna breddar vi kompetensen i styrelsen ytterligare, säger Monica von Schmalensee i ett pressmeddelande.

Läs även: Nu kan Trafikverket följa upp utsläppen i alla led: ”Varför skulle vi ha sämre koll på koldioxid än på kronor?”

De nya namnen i styrelsen är Rune Brandt, samhällsbyggnadschef på Umeå kommun, Susanne Bäckström chef för stadsutveckling på Vasakronan samt Ulla Bergström, divisionschef för Sweco Architects.

Rune Brandt har sedan 1992 haft ledande befattningar inom såväl kommun som statlig sektor. Sedan 2019 är han samhällsbyggnadschef på Umeå kommun, en av Sveriges ledande städer i omställningen till socialt hållbara och klimatneutrala städer. I Runes Brandts nuvarande uppdrag leder han verksamheter som mark och exploatering, lantmäteri, detaljplanering, bygglov, miljö- och hälsoskydd och övergripande planering.

Susanne Bäckström är utbildad planeringsarkitekt och chef för stadsutveckling på Vasakronan. Hon har över 25 års erfarenhet av stadsutveckling och planering – både i privata och kommunala verksamheter. Susanne Bäckström deltar för Vasakronan i styrelserna för stadsutvecklingsprojekten Ursvik och Järvastaden.

Läs även: Villazero:  ”Kvinnor upplever att de inte blir tagna på allvar”

Ulla Bergström är arkitekt, divisionschef för Sweco Architects och en del av ledningsgruppen för Sweco Sverige. Hon har axlat olika ledarroller och är van att leda komplexa projekt inom hållbar omställning och digitalisering. Ulla Bergström har stor branschkännedom och är sedan många år medlem i ett flertal styrelser; Innovationsföretagen (2013- 2019), Nordisk Byggdag (2016) och Stena Fastigheter (2019).

IQ Samhällsbyggnads styrelse i sin helhet

■ Monica von Schmalensee, ordförande

■ Anna Bergström, Jernhusen

■ Ulla Bergström, Sweco

■ Rune Brandt, Umeå kommun

■ Susanne Bäckström, Vasakronan

■ Kajsa Hessel, Svensk Byggtjänst

■ Sven Junkers, Skanska Teknik

■ Christina Lindbäck, Ahlsell

■ Henrik Linderoth, Tekniska högskolan i Jönköping

■ Susanne Nielsen Skovgaard, Trafikverket

■ Niklas Sörensen, egen konsultfirma

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev