Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Ny svensk ägare hos Nikkarit

Publicerad: 2 juni 2014, 10:20

Det snabbväxande finska listmontagebolaget Nikkarit har fått svenska ägare. Det är den familjeägda industrikoncernen Mellby Gård – grundat av Rune Andersson och i dag med sonen Johan Andersson som vd – som går in som största ägare (85 procent) i det finska bolaget Mestarinikkarit.


– Mestarinikkarit är en snabbväxare som varit rikstäckande på den finska marknaden i ett tjugotal år. Vi ser samma kurva och samma potential på den svenska marknaden och på sikt ser vi också möjligheter att gå in på den norska marknaden, säger Johan Andersson.

Mestarinikkarit, och det svenska dotterbolaget Nikkarit, har vuxit sig starka i Sverige och Finland tack vare kostnadseffektiva metoder för listmontering med hög kvalitet. Bolaget grundades 1990 och listverksamheten har idag totalt 135 medarbetare.

Det senaste året omsatte den listrelaterade verksamheten drygt 114 miljoner kronor och växer starkt.

Ordförande i det nybildade, svenska Nikkarit Holding blir Hans Stråberg, före detta koncernchef på Electrolux som sedan i fjol sitter i Mellby Gårds styrelse.

– Detta löser ett problem för byggindustrin. Vi kan växa och tjäna pengar, liksom våra kunder, byggföretagen, som får billigare och bättre listmontage samtidigt som de spar tid, säger Hans Stråberg.

Mellby Gård startades 1986 av Rune Andersson, då med fokus på lantbruk- och hästverksamhet. I dag är bolaget en internationell, familjeägd industrikoncern med säte i Malmö. Bolagsportföljen är välmixad mellan olika branscher. Mellby Gård är bland annat största ägare i Kapp-Ahl, i optikerkedjan Smarteyes, Duni och är hälftenägare i Älvsbyhus.

– Inklusive Nikkarit har vi 14 dotter- och intressebolag och omsatte i fjol 4,6 miljarder kronor. Vi går in långsiktigt som ägare. Vi är inte riskkapitalister på jakt efter exit. Vi har varit med ett 20-tal år i de flesta av bolagen.  Hans Stråberg kom in i styrelsen i fjol och sedan dess har vi två jobbat tätt tillsammans för att hitta bra nya investeringar. Nikkarit är ett bra exempel.

Det var Anssi Halme, vd och delägare för svenska Nikkarit, som tog kontakt med Johan Andersson.

– Jag hade aldrig hört talas om bolaget. Men gillade vad jag såg. Att specialisera sig på listning, vilken nisch! Affärsmodellen, att nischa och ha som mål att bli bäst på det man gör, kändes tilltalande, liksom den uppenbara tillväxtpotentialen. Finska Mestarinikkarit har sedan ett 20-tal år ramarvtal med alla större byggare på den finska marknaden. Det finns inga hinder till varför det inte skulle bli så på den svenska marknaden, säger Johan Andersson.

– Jag tänkte osökt på vårt företag Roxtec som startade från scratch 1990 med uppfinningen multidiameter, en lösning för anpassning till kablar och rör i olika storlekar, och som nu omsätter drygt 1 miljard kronor. Nikkarit har en snarlik potential, säger Johan Andersson.

Nikkarit har ett trettiotal objekt på gång i Stockholmstrakten och klarar av 10–20 kilometer list i veckan. Det betyder stora inköpsvolymer vilket ger bra priser som kommer kunderna till del.

All bearbetning av listerna görs på arbetsplatsen. För detta ändamål har Nikkarit utvecklat en arbetsstation som varje snickare har med sig till arbetsplatserna. Stationen är halvautomatisk och har inbyggd geringssåg, klyv, hyvel och tre dammsugare. All bearbetning kan därmed göras på plats. När listerna är monterade och dagens beting är klara skickar snickaren ett sms till Nikkarit med uppgifter om hur mycket han har listat och med vilka typer av lister.

– Mellby Gårds inträde är ett lyft för oss. I dag har vi 40 anställda i Sverige och affären innebär att vi ytterligare kan förstärka vår rekrytering. Om fem år räknar vi med att vara 100 anställda på olika håll i landet, säger Anssi Halme.

Per Hindersson

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.