Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Ny vd för Skanska Sverige

Publicerad: 16 november 2016, 13:44

Gunnar Hagman blir ny vd för Skanska Sverige den 1 december.

Foto: Skanska

Den 1 december ska Gunnar Hagman, nuvarande Business Development Director och medlem av ledningsgruppen för Skanska Sverige, efterträda Pierre Olofsson som vd för Skanska Sverige. Samtidigt genomförs flera förändringar i Skanskas högsta ledning.


Skanska Sveriges nya vd Gunnar Hagman har jobbat inom företaget i 23 år och har erfarenhet från flera olika delar av verksamheten.

– Jag har jobbat i Stockholm, i södra Sverige och på landsorten. Dessutom har jag erfarenhet från både husbyggnad och anläggning. För mig känns det som en bra bas att stå på när jag börjar som vd, säger han.

Han har suttit med i ledningsgruppen för Skanska Sverige i tre år och beskriver bytet av vd som odramatiskt. Skanska Sverige har en affärsplan som sträcker sig till 2020 och Gunnar Hagman ser ingen anledning att förändra något i den just nu.

– Pierre Olofsson och jag har samma syn på hur verksamheten ska drivas. Men det är klart att vi är olika personer med olika erfarenheter. Jag har till exempel arbetat mycket med affärer och hållbarhetsfrågor de senaste åren och det kanske kommer att märkas i mitt ledarskap, säger han.

Han räknar upp tre fokusområden som han ser som viktiga för Skanska att hantera den närmaste tiden. De är hållbarhet, medarbetarfrågor och Sveriges heta byggmarknad.

– Man kan inte annat än notera att vi har en stekhet marknad i dag, framförallt i Stockholm. För oss är det viktigt att göra rätt val i den heta marknaden. Vi får inte tillåta oss att slarva med våra prioriteringar eller kompromissa med våra värderingar, säger han.

Som en följd av den heta marknaden blir medarbetarfrågorna extra viktiga för Skanska.

– Vi måste värna om vår personal och samtidigt fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare så att vi inte får en flaskhals i resurser, det skall vara kul att jobba på Skanska säger Gunnar Hagman.

Det tredje fokusområdet hållbarhet gäller både de gröna hållbarhetsfrågorna som miljö och klimat, men även social hållbarhet.

– Jag brinner lite extra för social hållbarhet. Det är viktigt för Sverige att alla känner att de har möjlighet att få ett jobb och där tror jag byggsektorn kan vara avgörande, säger Gunnar Hagman.

I samband med att Gunnar Hagman blir vd för Skanska Sverige den 1 december blir hans tidigare plats i ledningsgruppen vakant. Vem som ska kliva in på den platsen är ännu inte bestämt.

– Vi fyller den platsen inom de närmaste månaderna. Det är ett huvuduppdrag för mig den närmaste tiden. Det är alltid avgörande att få ihop ett team med olika kompetenser som kompletterarar varandra, säger han.

Förändringar i Skanskas företagsledning

Den 1 december 2016 sker följande förändringar i Skanskas företagsledning:

Roman Wieczorek, i dag ansvarig för Skanskas byggenheter i Centraleuropa, lämnar Skanska då han beslutat att avsluta sin yrkeskarriär.
Mats Williamson tilldelas ansvaret för Skanska Polen samt Skanska Tjeckien och Slovakien.
Anders Danielsson får ansvar för Skanska Infrastructure Development och Skanska UK.
Pierre Olofsson, nuvarande vd för Skanska Sverige, blir ansvarig för Skanska Sverige, Skanska Norge och Skanska Finland.
Gunnar Hagman, nuvarande Business Development Director och medlem av ledningsgruppen för Skanska Sverige, efterträder Pierre Olofsson som vd för Skanska Sverige.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.