Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Ny vd i Aspect och SVR

Publicerad: 19 maj 2011, 07:09

Olof Johansson blir ny gemensam vd med siktet inställt på fusion.


SVR Samhällsbyggarna och Aspect vill gå samman till en gemensam organisation för samhällsbyggare. Ett mycket tydligt tecken på det är att Olof Johansson tillträder som ny gemensam vd.

– Att jag blir vd för båda organisationerna visar att det finns seriösa ambitioner att gå samman, säger Olof Johansson som tillträder den 16 juni.

Men ännu är det inte beslutat att de två går samman. Mycket arbete återstår, bland annat ska arbetsgrupper ta fram nya stadgar och två årsstämmor i vardera organisationen ska ge klartecken. Om ungefär två år kan sammanslagningen bli av, förutsatt att allt går som planerat.

Ett samgående skulle följa den utveckling som pågår på andra håll i samhället. På flertalet av högskolorna slås väg och vatten och lantmäteri samman till samhällsbyggnadsprogrammet.

– Därför är det logiskt att våra organisationer också går samman, säger Olof Johansson.

Han hoppas att en ny organisation ska kunna göra mer nytta för sina medlemmar och synas mer i samhällsdebatten.

– Vi ska aktivt bidra till samhällsutveckling och fortbildning, vara det självklara nätverket och agera som remissinstans, säger Olof Johansson.

Dessutom hoppas han att den nya organisationen ska locka många nya medlemmar.

Olof Johansson kommer närmast från tjänsten som vd för Studentresurs, ett förmedlingsföretag som är specialiserat på studerande som vill arbeta inom samhällsbyggnads- och fastighetssektorn.

– Min roll var att bygga upp och driva Studentresurs. Det har gett mig möjligheten att arbeta med unga i branschen, liksom med fastighetsbolag, byggföretag, konsulter och kommuner. Nu ska det bli roligt att få vara med och utveckla bygg- och fastighetsbranschen.

Olof Johansson efterträder Johan Onno som lämnade SVR vid årsskiftet, då han gick till posten som vd på Bygg- och fastighetssektorns fortbildningsinstitut, BFAB, som arbetar med fortbildning och som ägs av Byggherrarna, Fastighetsägarna, Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik & Designföretagen och STF Ingenjörsutbildning.

Totalt 5 500 medlemmar
SVR Samhällsbyggarna är en organisation för civil- och högskoleingenjörer och för studenter inom väg och vatten och samhällsbyggnad. Organisationen har omkring 3 500 medlemmar. Lise Langseth, vd för Svensk Betong, är ordförande.

Aspect har omkring 2 000 medlemmar och fungerar som plattform för alla som arbetar inom samhällsbyggnad. NCC:s nye vd och koncernchef Peter Wågström är avgående ordförande.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.