Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Nye vd:n Mats Björs:

Publicerad: 22 september 2009, 14:06

Det finns historiska förklaringar till samhällsbyggnadssektorns fragmentering, menar Mats Björs, Byggherrarnas nye vd, som nu planerar en rad initiativ för att stärka byggherrens ställning i byggprocessen.


Det var 1990-talskrisen som blev inledningen till försvagningen av byggherreperspektivet i byggprocessen. Den slog hårt mot företag i hela sektorn – fastighetsägare, byggmaterialindustrier och de flesta typer av byggbolag. Perioden blev startskottet för en stor omstrukturering på ägarsidan. Byggbolag köptes upp, andra försvann i konkurser i takt med att fastighetsägarna och därmed byggherrarna drogs med i krisen.

För byggherrarnas del innebar perioden ett stort steg tillbaka. I den allmänna omstruktureringen av sektorn trimmade även dessa företag sina organisationer. Många expertkunskaper försvann. Mycket av den kunskap som fanns i bolagen försvann till andra sektorer i näringslivet.

När återhämtningen efter några år kom i gång igen, leddes den inte av byggherrar eller fastighetsägarnas kundperspektiv.
– I stället flyttade byggentreprenörerna fram sina positioner byggprocessen. De såg en möjlighet att ta marknadsandelar i den lucka som uppstod, menar Mats Björs.  

Någon måste ta kommandot
Det var vid denna tid en nödvändig lösning på ett konkret behov. Någon kraft måste ju ta kommandot i byggprocessen, vilket de stora entreprenörerna försökte göra. Konsulter och experter kom in i byggprojekten utifrån på uppdrag av entreprenören.

Systemet har haft många fördelar för byggprocessen som helhet. Men för just byggherrarna som ska representera brukarna – de som bor, reser och arbetar – var det främst till nackdel då de byggherrar som byggde sällan aldrig kunde skapa system för sina erfarenheter i enskilda projekt.

Byggnadsstyrelsen saknad
Ytterligare en försvagning som slog hårt mot just byggherreperspektivet var att staten la ner sin Byggnadsstyrelse, där mycket kunskap hade byggts upp på ett systematiskt sätt under årens lopp. När Byggnadsstyrelsen försvann, fanns det ingen naturlig efterföljare. Fastighetsägarna stod för en del, Vägverket och Banverket för en del, entreprenörerna för en annan, konsulter för en fjärde och så vidare.
Här ser Mats Björs en av de främsta uppgifterna i förnyelsen av byggherrerollen. Han instämmer i många av de resonemang som Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist för i sin rapport till KK-stiftelsen från i fjol.

Lagarna är bara en faktor av många. De nya EU-anpassade arbetsmiljö- och miljölagarna innebär ett skarpare ansvar för byggherren som han normalt inte kan delegera till byggentreprenören på samma lätta sätt som tidigare.
Det som ökar trycket på en utveckling av just byggherrerollen är behovet av kvalitets- och ekonomifrågorna. Gränserna mellan byggherrerollen och rollen som fastighetsägare respektive förvaltare av hus och anläggningar är och kommer alltid att vara flytande. Det finns också en poäng i det, är Mats Björs uppfattning.
– Det är just det som gör byggherren lämplig att vara den som tolkar brukarnas behov. Att rollerna för flera av våra medlemmar blandas på detta sätt är faktiskt en fördel ur det perspektivet.

Samlad handlingsplan
Denna blandning av roller på kundsidan syns också tydligt bland organisationen Byggherrarnas egna medlemmar.

– De flesta  av våra medlemmar har inte ens byggherrerollen som sin kärnverksamhet. Många är starkare i just förvaltarrollen, säger Björs.

När ett mindre kommunalt fastighetsbolag ska ikläda sig rollen som byggherre, går uppdraget till den mest lämpade för uppdraget, kanske en mellanchef som sedan kan få svårt att hitta tidigare tillämpbara erfarenheter för byggandet av det nya dagiset eller skolbygget.

Under hösten arbetar Byggherrarna med att skapa en samlad handlingsplan som avser att ge svar på vad som behövs för att byggherrarna ska kunna inta den roll i byggprocessen som många efterlyser.
Någon gång nästa vår räknar Björs med att kunna presentera innehållet.

– Vi kommer också att koncentrera oss på att skapa verktyg för våra medlemmar som tar sikte på just behovet av kunskapsåterföring i projekten. Vi ska skapa en kunskapsbank för byggherrar som kan tillgodose också behoven för den som bygger mer sällan och vi ska skapa särskilda utbildningar för byggherrar.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.