Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Olle Ehrlén tar etikrodret

Publicerad: 7 februari 2012, 13:00

Olle Ehrlén valdes till ordförande när Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd höll stämma den 2 februari.


Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd, en ideell intresseförening för branschorganisationer inom samhällsbyggnadssektorn, har haft samma ordförande sedan starten 2006. Men nu har Åsa Söderström Jerring lämnat uppdraget och Olle Ehrlén utsetts till hennes efterträdare.

– Jag känner Åsa sedan tidigare och tycker att hon har gjort ett bra jobb. Jag har ingen anledning att fundera på vad som ska ändras utan vill driva arbetet vidare i samma anda. Lyckas jag med det är jag nöjd, säger Olle Ehrlén.

Han tycker att Etiska Rådets viktigaste uppgift är att lyfta fram etikfrågan och skapa debatt. Till exempel genom att arrangera seminarier.

– Det är viktigt att föra diskussioner kring hur vi vill att vår bransch ska se ut. Min erfarenhet är att utveckling börjar med enskilda personer. Den kan inte styras med regelverk utan måste komma ur ett engagemang, säger Olle Ehrlén.

Turerna kring Nationalarenan och muthärvan i Göteborg ser han som ytterligare indikationer på hur viktiga diskussionerna är för branschen.

– Vi som verkar i samhällsbyggnadssektorn tar illa vid oss när den typen av händelser uppdagas. Alla vill vara stolta över den sektor de verkar i. Jag tror inte att människor i samhällsbyggnadssektorn är sämre än andra. Men det finns ett stort ansvar även på lokal nivå och det är många som hanterar stor summor. Så det är klart att frestelsen finns, säger Olle Ehrlén.

Men han tror inte att samhällsbyggnadssektorn är mer utsatt för oetiskt agerande än andra sektorer. Samtidigt efterlyser han fakta som han kan stödja sin uppfattning på.

– Jag undrar hur det faktiskt ser ut i vår sektor. Är det sämre än i andra? Eller bättre? Det är något som man skulle kunna titta på och försöka reda ut, säger Olle Ehrlén.

I dag är tio branschorganisationer inom samhällsbyggnadssektorn medlemmar i Etiska Rådet. Olle Ehrlén ser en stor fördel med att medlemmarna representerar olika branscher inom sektorn.

– Det ger oss styrka. Att företag och branschorganisationer inom sektorn har egna råd ger inte samma trovärdighet som vi får med det gemensamma rådet, säger han.

EN RAD UPPDRAG
Vid sidan av sitt uppdrag för etiska rådet har Olle Ehrlén styrelseuppdrag för Akademiska Hus och i Schweiziska Win Group. Han är dessutom senior advisor på investeringsföretaget Nordstjernan. Tidigare har han bland annat varit vd och koncernchef för NCC samt ordförande i Sveriges Byggindustrier.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.