Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Olof Johnson ska leda BI:s juridik

Publicerad: 31 augusti 2011, 13:10

Den nye chefsjuristen har lång erfarenhet av entreprenadjuridik.


– Jag vill hjälpa medlemsföretagen att göra goda affärer. Det säger Olof Johnson som tillträder som ny chefsjurist på Sveriges Byggindustrier, BI, i höst.


Under nära tre år har Olof Johnson arbetat som jurist på Vvs-Företagen. Han vet alltså hur det är att arbeta i en organisation inom byggsektorn. Tidigare har han varit delägare i en advokatbyrå. Det gör att Olof Johnson har arbetat med entreprenadjuridik under lång tid.


– Jag räknar med att mina kunskaper ska komma till användning på BI. Men nu få jag arbeta med större företag och större frågor än på Vvs-Företagen och det lockar mig. Dessutom har BI många spännande specialföretag bland sina medlemmar, säger Olof Johnson.


Han lockas också av att få arbeta tillsammans med duktiga personer på BI.


– En del av dem känner jag redan.


Ett av Olof Johnsons mål på BI blir att sprida kunskap om byggandets spelregler bland medlemsföretagen och att företagen ska kunna omsätta kunskapen i sin dagliga affärsverksamhet.


– Många av medlemsföretagen saknar verksamhetssystem för detta. Där kan vi göra nytta.


Bland annat vill Olof Johnson använda webben för att sprida information.


– Man kan ha en praktisk juridisk handbok på hemsidan, till exempel.


Han vill också satsa mycket på utbildning och tillvarata medlemmarnas intressen när det gäller ny lagstiftning som påverkar den dagliga affärsverksamheten, konkurrensfrågor och offentlig upphandling.


– Schyssta och kalkylerbara spelregler är viktiga.


Ytterligare en viktig uppgift är att hjälpa medlemsföretag med tvistelösning.


– Många behöver hjälp med att få in pengarna när kunden inte betalar och någon som står vid deras sida när det blåser till.


Olof Johnson säger att tvister blir allt vanligare.


– Det är en trend på senare år. Alla led i värdekedjan har blivit mer angelägna om att tillvarata sina intressen och kontrakten har blivit mer komplicerade. Då är det ännu viktigare att kunna spelreglerna.


Sverige ligger långt från den amerikanska kulturen där man tvistar ofta och gärna i domstol. Här är vi mycket mer benägna att lösa tvister genom frivilliga överenskommelser, parterna når förlikning innan tvisten måste avgöras i domstol.


– Men parterna i Sverige har blivit mer vakna. Framför allt i storstadsregionerna blir tvisterna fler. På mindre orter, där man träffas på Ica och har barn i samma fotbollslag, kan man inte bråka med varandra på samma sätt som i den mer anonyma storstaden.

Musik spelar en stor roll
Olof Johnson tillträder som ny chefsjurist på BI under hösten, exakt när är inte beslutat ännu. Han är gift och bor i Sollentuna i norra Storstockholm. Han har sex barn, varav ett bonusbarn.


På fritiden ägnar sig Olof Johnson mycket åt cykling och löpning. Men vid sidan av familjen är musik den verkliga passionen på fritiden.


– Jag spelar piano, tidigare mest klassiskt men numera oftast jazz. Jag kommer från en musikerfamilj och de brukar skämta om att jag är det svarta fåret eftersom jag blev jurist i stället för musiker.


Olof Johnson efterträder Åke Rådberg som har gått i pension.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.