Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Peab tar in nordisk hållbarhetschef: ”Vi ska öka kunskapsutbytet”

Publicerad: 2 december 2020, 15:26

Maria Karlsson.

Foto: Peab

Peabs Projektutveckling har tillsatt en helt ny tjänst, nordisk hållbarhetschef, som ett led i att göra hållbarhet till en viktigare av affärerna kommande år. Byggindustrin fick en mejlintervju med Maria Karlsson som är nyrekryterad till tjänsten.


Ämnen i artikeln:

Peabhållbart byggande

Maria Karlsson kommer närmast från en tjänst på maskinuthyraren Cramo där hon varit ansvarig för hållbarhetsfrågor. 

Vad kommer att vara det viktigaste uppdraget som nordisk hållbarhetschef?

– Att bygga vidare på det fina arbete som är gjort och utifrån det få på plats ett övergripande nordiskt hållbarhetskoncept, där såväl människa, miljö och affär ingår.

Den nordiska affären ska bli tydligare framöver, finns det stora skillnader i dag mellan hur långt de olika nordiska länderna har kommit på hållbarhetsresan?

– Min erfarenhet är att det generellt sett råder en samsyn inom de nordiska länderna när det gäller synen på hållbarhet. Finland var exempelvis bland de första länderna i världen att anta en nationell strategi för cirkulär ekonomi. I Norge har exempelvis frågor kring utsläppsfrihet hamnat allt högre upp på agendan under senare år och i Sverige har vi numera bland annat såväl en nationell strategi för cirkulär ekonomi som färdplaner för att uppnå fossilfrihet. Även inom Peab Projektutveckling görs det många bra insatser i de olika länderna. Ett mål för oss är att framöver öka möjligheterna till kunskapsutbyte och att snabbare lära av varandra.

Läs även: Hållbarhetsarbetet behöver gå från policies till praktik

Vad är det viktigaste du tar med dig från åren som hållbarhetsansvarig på uthyraren Cramo?

– Genom en tydlig målbild och lite tålamod går det att under relativt kort tid flytta fram positionerna och ta tillvara de goda affärsmöjligheter som finns inom hållbarhetsområdet. I det arbetet är det viktigt att man orkar tänka långsiktigt samtidigt som man även behöver klara av att fokusera på det som är här och nu.

Vad ser du mest framemot i din nya roll på Peab Projektutveckling?

– Det jag ser mest fram emot är att få möjlighet att lära känna en ny organisation och utifrån dess specifika förutsättningar vidareutveckla hållbarhetsarbetet. Och att få möjlighet att verka i en bransch som har en avgörande roll i arbetet för en hållbar utveckling och där det händer väldigt mycket just nu inom hållbarhetsområdet.

Läs även: Tre hållbarhetschefer om sitt bästa grepp 

Vad är din bild av hållbarhetsarbetet inom bygg generellt, har vi kommit långt eller kort?

– Min uppfattning är att det under senare år har skett en markant ökning av medvetenheten kring branschens betydelse i arbetet för en hållbar utveckling. Vissa hållbarhetsfrågor har funnits med under en lång tid. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra inom området som helhet, så är det för många branscher.

Genom en tydlig målbild och lite tålamod går det att under relativt kort tid flytta fram positionerna.

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Peabhållbart byggande

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.