Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

”Podden är mitt bidrag till en bättre bransch”

Publicerad: 1 september 2020, 08:59
Uppdaterad: 6 oktober 2020, 14:15

Nima Assadi driver podden Hela Kedjan sedan 2018. Hösten 2020 har han kompletterat podden med nyhetssvepet Veckans samhällsbyggnad

Foto: Mattias de Frumerie

I snart två år har Nima Assadi, nybliven ambassadör för Construction Summit, drivit podden Hela kedjan, där han går på djupet inom byggbranschens olika utmaningar.
Nu har han kompletterat podden med nyhetssvepet ”Veckans samhällsbyggnad”, där han med humor och egna kommentarer sammanfattar den gångna veckans branschnyheter på bara några minuter.


Ämnen i artikeln:

byggbranschen

Varför har du startat ”Veckans samhällsbyggnad”?

– Det är ett format som jag själv har saknat. Många har inte tid att läsa nyheterna. Veckans samhällsbyggnad är i poddformat och är aldrig längre än ett par minuter. Hör man något som man blir intresserad av kan man gå vidare och läsa mer om det i andra medier. Jag vill också öka intresset bland dem som normalt inte läser så mycket branschnyheter.

Veckans samhällsbyggnad är mer än bara en nyhetssammanfattning. Tempot är högt och Nima Assadi kryddar sina inslag med en hel del humor och egna reflektioner och musik. 

Jag vill att programmet ska ge energi och jag vill nå ut till en så bred målgrupp som möjligt. Redan aktiva i branschen och studenter, men även till dem som arbetar med annat i dag men är intresserade av samhällsbyggnad och kanske funderar på att byta bana.

– Jag vill att programmet ska ge energi och jag vill nå ut till en så bred målgrupp som möjligt. Redan aktiva i branschen och studenter, men även till dem som arbetar med annat i dag men är intresserade av samhällsbyggnad och kanske funderar på att byta bana.  

Ser poddprojekten som fortbildning

Nima Assadi arbetar även som konsult och driver projekt åt ett fastighetsbolag samt verksamhetsutveckling åt ett bostadsbolag. Det passar honom fint att vara konsult, säger han. Det ger honom tid att även driva poddarna, och han gör precis allting själv: gör research, skriver manus, intervjuar och producerar.

Så podden är mitt utbildningsprogram. Det är värt all den tid jag lägger ner. Det är både utmanande och lärorikt.

– Som egen blir man inte skickad på utbildning. Så podden är mitt utbildningsprogram. Det är värt all den tid jag lägger ner. Det är både utmanande och lärorikt.

Vill förändra branschen till det bättre

Sedan starten i november 2018 har han gjort 72 avsnitt av Hela kedjan, och vecka 33 sändes det första programmet av Veckans samhällsbyggnad.

– Det kompletterar Hela kedjan på ett bra sätt. Podden har tagit upp ämnen som utveckling, ny teknik, schysta arbetsvillkor, digitalisering, ledarskap, mångfald, hållbarhet samt en rad andra ämnen, och tillsammans med aktuella branschnyheter blir det en väldigt bra mix. 

Vad är det som driver dig att göra poddarna?

– Jag vill vara med och utveckla och förändra byggbranschen till det bättre. Det är roligare att vara en del av förändringen än att bara se på. Det finns många som tycker till och har åsikter, men jag tror mer på att faktiskt göra. Jag har mycket energi och ett stort intresse för frågorna. Jag tror att ju mer förståelse vi har för varandra och våra yrkesroller inom byggbranschen, desto bättre kommer helheten att bli. Att driva poddarna är mitt bidrag till en bättre bransch. 

I Hela kedjan har du intervjuat lika många kvinnor som män. Varför är det viktigt?

– Jag tror verkligen på att mångfald och jämställdhet är viktiga framgångsfaktorer för vår bransch. Jag vill vara en motor och göra vad jag kan för att lyfta fram den mångfald som faktiskt finns.

Hur har Veckans samhällsbyggnad tagits emot av lyssnarna?

– Den har tagits emot bra och andelen lyssnare ökar. Det bästa är när jag får feedback och inspel kring intressanta uppslag. 

Hur hittar du material till den nya podden?

– Jag är en flitig nyhetsläsare. Jag har min rutin. Varje dag går jag in och läser Byggindustrin, Da­gens industri, Fastig­hetsnytt, Byggvärlden, Fastighetsvärlden och även en del internationella medier. Jag åker oftast kommunalt till jobbet och utnyttjar tiden till det.

Är Veckans samhällsbyggnad tänkt att vara en konkurrent till de befintliga branschtidningarna?

– Nej, min tanke är att podden ska fungera som ett komplement till det befintliga utbudet av nyheter. Jag summerar kort, vill man veta mer surfar/läser man vidare hos någon av branschtidningarna.

Vad googlade du själv senast?

– Det ska jag kolla i min sökhi­storik ... jo, jag googlade faktiskt på ”klimatsmart betong” i morse. Vi ska göra en livscykelanalys i ett av mina projekt, så jag ville läsa på lite. Inte så spännande kanske, men det beror ju på vem man frågar! 

Du är också ambassadör för Byggindustrins nya arena Construction Summit. Varför vill du vara det?

– För mig var det naturligt att tacka ja när jag fick frågan. Jag är övertygad om att utveckling blir som bäst när vi drar nytta av allas kunskap och tillsammans resonerar kring hur vi på bästa sätt kan göra skillnad i hela kedjan. Construction Summit har enligt mig goda förutsättningar för att bli en bra mötesplats för detta, och jag vill göra vad jag kan för att bidra!

Veckans samhällsbyggnad avslutas alltid med en topp-tre-lista. Vad är dina egna tre bästa just nu?

– Topp tre podcasts som jag lyssnar på varje vecka: Tutto Balutto, P3 Dokumentär och The Joe Rogan ­Experience.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

byggbranschen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News