Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Sega gubbar inget för BI:s nye vd

Publicerad: 6 oktober 2010, 13:08

Ökad produktivitet inom byggsektorn står hög på listan för Ola Månsson när han blir ledare för bransch- och arbetsgivarorganisationen.


– Min vision är nu att kraftfullt verka för att få bort epitetet ”Sega gubbar” från svensk byggbransch.

Det säger Ola Månsson som vid årsskiftet tillträder som ny vd för Sveriges Byggindustrier.

Det är med andra ord uppenbart att Ola Månsson vill medverka till ökad produktivitet inom byggbranschen.

Nyheten att han efterträder Bo Antoni som ledare för byggentreprenörernas bransch- och arbetsgivarorganisation kom i dag, den 6 oktober. Bo Antoni går i pension efter elva år på posten.

Ola Månsson är 53 år och civilingenjör Väg & Vatten från KTH. Han arbetar sedan sju år på NVS Installation i Stockholm där han är regionchef.

Han har arbetat inom Skanska i 18 år, bland annat som vd för Skanska Installation. Han har också varit vd och koncernchef för Hifabgruppen som arbetar med projektledning inom bygg,anläggning, installation, miljö och energi.

Ola Månsson brinner för kompetensfrågor och vill göra byggbranschen attraktiv som arbetsplats för unga.

Inom BI kan Ola Månsson väntas driva samhällsfrågor, medan vice vd Mats Åkerlind, väntas fortsätta att driva arbetsmarknadsfrågorna. Mats Åkerlind var med och skapade det nya byggavtalet som väntas ge byggbranschen mer arbetsro och färre konflikter.

– Styrelsen är väldigt glad över att Ola börjar hos oss på BI. Med sina erfarenheter från såväl byggföretag som konsult- och installationsverksamhet har han stora möjligheter att samla branschen mot vårt gemensamma mål; att skapa en attraktiv byggbransch, säger Leif Stridh, ordförande i Sveriges Byggindustrier.

Han säger också:

– Ola har gått i frontlinjen inom områden som etik, samverkan och förändringsledning och det passar väl in när han nu ska leda arbetet mot branschens två stora prioriterade projekt ”Ett modernt medarbetaravtal” och ”En bransch utan svartarbete”.

En familj inom bygg
Ola Månsson har en gård nära Uppsala tillsammans med sin fru Anna. Hon är anställd på BFAB som arbetar med kompetensutveckling inom byggsektorn. De två vuxna barnen har lämnat hemmet. Sonen studerar till civilingenjör på Chalmers i Göteborg och dottern arbetar på Skanska.

På gården finns hästar, ett av Ola Månsson stora intressen. Han gillar också skidåkning och jakt, och han sägs vara en vass tennisspelare.

Många förtroendeuppdrag
Ola Månsson har haft många förtroendeuppdrag under åren. Här är några: Ordförande för KTH Byggenskap, ledamot i Samhällsbyggnadssektorns Etiska råd, styrelseledamot i Svensk Byggtjänst, VVS Företagen, hedersledamot på KTH Samhällsbyggnad samt stiftare av Fria Byggakademien, som är en ledarskapsutbildning för bygg- och fastighetsbranschen.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.