Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Svensk Byggtjänst plockar hållbarhetschef från Peab: ”En drömrekrytering”

Publicerad: 28 juni 2021, 11:54

Maria Hernroth, i dag hållbarhetschef på Peab, blir hållbarhetschef på Svensk Byggtjänst.

Foto: Svensk Byggtjänst

Maria Hernroth, i dag hållbarhetschef på Peab-koncernen, blir hållbarhetschef på Svensk Byggtjänst.
– Marias erfarenhet och kompetens inom området gör henne till en drömrekrytering, säger Kajsa Hessel, vd Svensk Byggtjänst.


Ämnen i artikeln:

PeabSvensk Byggtjänst

Maria Hernroth, i dag hållbarhetschef på Peab, blir hållbarhetschef på Svensk Byggtjänst.

– Kraven på hållbarhet inom samhällsbyggnad ökar snabbt, och som branschens kunskapsnav ska Svensk Byggtjänst ligga långt fram i det arbetet, säger Kajsa Hessel, vd Svensk Byggtjänst.

LISTA: 10 byggbolag avslöjar sina bästa hållbarhetsstrategier

Maria är i botten lärare och har en bakgrund som vd på gymnasieskolan Peabskolan, som hon byggde upp från grunden. De senaste fem åren har hon som hållbarhetschef varit ansvarig för hela hållbarhetsområdet inom koncernen, vilket omfattar allt ifrån mänskliga rättigheter till klimatfrågor. 

Under hennes år på företaget har hon bland annat sett till att många tusen anställda har gått kurser i jämställdhet och mångfald, arbetat med nyanlända och startat initiativ för social hållbarhet för att möta nya anbudskrav. Hon har också utvecklat arbetet med hållbarhetsrelaterad rapportering, ett område där Peab varit tidigt ute och ligger långt framme.

– Hållbarhetsarbete är en hygienfaktor i alla företag och inte minst för oss inom bygg eftersom vår påverkan på klimatet är väldigt stor. Nu får Svensk Byggtjänst en högt specialiserad person med detta ansvar. Det hjälper oss att sätta frågan överst på agendan, säger Kajsa Hessel, vd.

LÄS MER: Det här har coronagruppen lärt Peab om krishantering: ”Snabbheten är enormt viktig” 

Hon fortsätter:

–  För att stötta svenska samhällsbyggare ska Svensk Byggtjänst vara helt up-to-date när det gäller hållbarhet, och allra helst ligga steget före. 

LÄS MER: Peab Asfalt/Swerock vill lämna vidare en mer hållbar planet – och ett hållbart företag 

Maria Hernroth bekräftar att kunskap är färskvara och att kraven på hållbarhet ur olika aspekter bara kommer att öka.

– Jag ser Svensk Byggtjänst som en ett centralt kunskapsnav som tillhandahåller neutral expertis, vilket är jätteviktigt. Om vi försöker konkurrera inom hållbarhet missar vi målet. Hållbarhet är en essentiell utvecklingsfråga för hela samhällsbyggnadsbranschen och vi behöver samarbeta för att klara utmaningarna, alla ska med, ingen ska lämnas bakom, säger Maria Hernroth.

Maria Hernroth tillträder tjänsten på Svensk Byggtjänst 1 december 2021.

Anders Carlén

Chefredaktör

anders.carlen@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

PeabSvensk Byggtjänst

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.