Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Tilläggsförsäkringar ofta onödiga

Publicerad: 27 januari 2014, 13:12

Det är vanligt med försäkringar utöver standardkontrakten. Trots AB-systemets tydlighet är det vanligt med avvikelser från standardkontrakten och avtalsparterna känner sig tvungna att teckna tilläggsförsäkringar.


Helt i onödan, enligt Rikard Öijermark, partner hos försäkringsmäklaren och förmedlaren Brim som förra fredagen höll ett välbesökt frukostmöte hos Stockholms Byggmästareförening om tilläggsförsäkringar.

Det var dagen efter att bostadsminister Stefan Attefall hade meddelat att regeringen nu har svängt i frågan om reformering av byggfelsförsäkringen till att helt enkelt avskaffa den till halvårsskiftet. Den har varit obligatorisk och har kritiserats för höga kostnader för fastighetsägarna utan att ge motsvarande försäkringsskydd.

Tilläggsförsäkringar i projekten utöver AB-systemets krav medför också betydande kostnader för entreprenörerna, menar Rikard Öijermark.

– Problemet ligger ofta hos byggkonsulterna som ofta kopierar in texter i avtalen från andra projekt de deltagit i. Det är nästan alltid avvikelser från standardavtalet i AB-systemen och skapar osäkerhet vilket försäkringsskydd man egentligen får. Men i många fall leder denna osäkerhet till att entreprenören tvingas till dubbla försäkringar utan att skyddet försärks. För försäkringsbolaget ger detta omotiverade premieintäkter, säger Rikard Öijermark.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.