onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Trio tar plats i Samhällsbyggarnas styrelse

Publicerad: 1 juni 2022, 12:51

Karolina Skog, Maciej Zakrzewski och Mattias Tegefjord tar plats i Samhällsbyggarnas nya styrelse. Foto: Fredrik Hjerling / Ossian Olsson / Petra Vikner

En ex-minister, en fastighets-vd och en tung Trafikverket-chef tar plats i Samhällsbyggarnas styrelse.

Ämnen i artikeln:

Samhällsbyggarna

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Nu är det klart vilka som ingår i Samhällsbyggarnas nya styrelse. Det beslutades under föreningens årsmöte som hölls digitalt tisdagen den 31 maj.

Tre nya ledamöter valdes in i styrelsen: Mattias Tegefjord, vd för Uppsalahem, Maciej Zakrzewski, avdelningschef Investering distrikt syd på Trafikverket, och Karolina Skog, rådgivare inom bostadsförsörjning, stadsutveckling och hållbar utveckling.

Läs även: Bostadssociala utredningen klar: ”Vi har insiders och outsiders”

Mattias Tegefjord är vd för allmännyttiga Uppsalahem, med 310 anställda, som äger, förvaltar och utvecklar ett fastighetsbestånd på drygt 17 000 bostäder värderade till mer än 31 miljarder kronor.

– Samhällsbyggarna har en viktig funktion som sammanhållande kraft för branschen. Förutom att utgöra en bred plattform för nätverkande och kompetensutbyte har Samhällsbyggarna en uppgift i att ur olika perspektiv belysa utmaningen att bygga framtidens goda och hållbara samhälle, säger Mattias Tegefjord i ett pressmeddelande.

Läs även: Nu kan Trafikverket följa upp utsläppen i alla led: ”Varför skulle vi ha sämre koll på koldioxid än på kronor?”

Maciej Zakrzewski har 15 års erfarenhet av bygg- och anläggningsbranschen, med en stor del av tiden varit inom beställarsidan. Han arbetar som avdelningschef inom investeringsverksamheten på Trafikverket med ansvar för samtliga ny- och ombyggnadsprojekt inom den statliga väg- och järnvägsinfrastrukturen i södra Sverige.

– Jag ser fram emot att bidra till Samhällsbyggarnas utveckling genom att nyttja den breda insikt i och förståelse för de frågor som driver anläggningsbranschen och som jag tillgodogjort mig inom beställarsidan. Jag brinner för affärsutveckling, hållbarhet och kompetensfrågor satt i ett större samhällsperspektiv. Jag tror att en nyckel för att möta utmaningarna, är en förståelse och vilja att arbeta tillsammans, säger Maciej Zakrzewski .

Karolina Skog har varit aktiv inom politiken i 20 år med särskilt fokus på̊ samhällsbyggnad, transport, bostadsfrågor och miljö.

Läs även: Ny universitetsutbildning ska stärka den digitala kompetensen: ”Det fanns en stor kunskapslucka att fylla”

I Malmö verkade hon kommunalpolitiskt i tio år, bland annat som kommunalråd för trafik och stadsbyggnad, och under tre år var hon miljöminister med ansvar för stadsbyggnad. De senaste åren har Karolina Skog suttit i riksdagens finansutskott samt lett en statlig utredning om socialt hållbar bostadsförsörjning. Var riksdagsledamot för Miljöpartiet till och med januari i år.

– Att skapa samverkan och former för samtal har varit viktigt för mig i alla roller som jag haft och jag vill nu när jag skapar nya roller efter politiken fortsätta med att bidra till samverkan och kunskapsutveckling för en hållbar samhällsbyggnad. Jag tror starkt på möjligheten att genom god samhällsbyggnad skapa möjligheter för ett gott liv för många, säger Karolina Skog.

Samhällsbyggarnas styrelse

Dag Björklund, Senior konsult, ordförande i Samhällsbyggarna.

Helena Dalhamn, Affärsområdeschef samhällsbyggnad och fastighetsutveckling, Svefa.

Magnus Forsberg, Strateg, Lantmäteriet.

Mattias Gretzer, Regionchef, Svevia.

Ida Karlsson, Doktorand inom Mistra Carbon Exit, Chalmers Tekniska Högskola.

Elisabet Spross, Innovationsledare, Sweco.

Mattias Tegefjord, vd för Uppsalahem.

Maciej Zakrzewski, avdelningschef Investering distrikt syd på Trafikverket, Karolina Skog, rådgivare inom bostadsförsörjning, stadsutveckling och hållbar utveckling.

 

Anna Ervast Öberg, affärs- och projektutvecklingschef på Folkhem, Karin Witalis, head of research på Colliers och vice ordförande Dag Måhlstrand, head of innovation vid Tyréns lämnar styrelsen. Anna Ervast Öberg och Dag Måhlstrand kliver dock in i den nya valberedningen.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev