Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

Uppsala universitet får husarkitekt

Publicerad: 21 mars 2022, 08:21

Åsa Lundberg är utsedd av Statens Fastighetsverk till husarkitekt för Universitetshuset, Dekanhuset och Konsistoriehuset i Uppsala.


Ämnen i artikeln:

Statens fastighetsverk

Åsa Lundberg, vice vd för Ahlqvist & Almqvist arkitekter, har tilldelats generalkonsult-uppdraget som husarkitekt för byggnader som ägs och förvaltas av Statens Fastighetsverk. Åsa Lundbergs uppdrag blir att som ansvarig arkitekt för dessa statliga byggnadsminnen, vara spindeln i nätet för alla projekt som kommer att genomföras under de närmaste nio åren.

– Det är ett spännande uppdrag att både få vårda och utveckla dessa fantastiska byggnader. Uppdraget innebär att verka för att de kulturhistoriska värdena bibehålls samtidigt som de upprustas och i vissa delar anpassas till moderna krav. Det finns mycket att läsa in sig på för att navigera i vilka projekt som är relevanta att ta tag i men det kommer säkerligen att bli en del inför Uppsala Universitets 750-årsjubileum 2027, säger Åsa Lundberg i ett pressmeddelande.

Läs även: Storkyrkan i Stockholm återställs med gamla metoder: ”Det är hantverk på hög nivå” 

Ett första deluppdrag har redan startat. Det innebär för Åsa Lundberg att övervaka att fyra av Universitetshusets portar renoveras på ett historiskt korrekt sätt. Dörrbladen har plockats ned och restaureras just nu på Säters snickeri i Dalarna.

– I generalkonsultgruppen ingår totalt 34 konsulter med var sin specialkompetens; byggnadsantikvarier, målerikonservatorer, inredare, landskapsarkitekter och en rad teknikkonsulter. Dessutom blir det ett samarbete med många specialiserade hantverkare, såsom nämnda snickeri i Dalarna, säger Åsa Lundberg.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Statens fastighetsverk

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.