Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

På nytt jobb

”Vi gör vad vi kan utifrån branschens förutsättningar”

Publicerad: 6 mars 2015, 09:40

Agneta Dagersten är ordförande i valberedningen till Sveriges Bygg­industriers styrelse.

Foto: Håkan Danielsson

Agneta Dagersten är regionchef på Skanska samt ordförande i valberedningen till Sveriges Bygg­industriers (BI) styrelse. Inom kort presenterar valberedningen årets styrelsekandidater.


Ämnen i artikeln:

Sveriges ByggindustrierBI Norwegian Business Schooljämställdhet

Hur går arbetet inför stämman i maj? Kommer det in några fler kvinnor i styrelsen tror du?

– Det vet jag inte än. Den 9 mars har valberedningen möte och efter det hoppas jag att vi ska kunna presentera kandidaterna.

Styrelsen har bara en kvinna. Gör ni något för att få in fler kvinnor?

– Jämställdhet har varit en prioriterad fråga de senaste åren. Vi gör vad vi kan utifrån branschens förutsättningar. Problemet är att det står i stadgarna att den som väljs måste vara vd i ett branschföretag och det gör att det finns väldigt få kvinnor att välja bland. Dessutom måste de vara aktiva i BI:s regionstyrelser vilket gör att det blir ännu färre att ta av. Tyvärr finns det regionstyrelser som inte har en enda kvinna.

Finns möjlighet att ändra i stadgarna så att det blir fler än vd:ar som kan representera sitt företag och branschen?

– Ett beslut om att ändra kriterierna måste fattas på årsstämman. Jag vet inte hur diskussionerna har gått där.

Vilka andra alternativ finns?

– Vi uppmuntrar regionerna att bygga en rekryteringsbas där de knyter personer med många olika typer av bakgrund och erfarenheter till sig. Vi ser också gärna att de nominerar flera olika kandidater, då blir det lättare att ta fram ett förslag på styrelse med en bra sammansättning. Ute i distrikten finns dessutom en del kvinnliga vd:ar och vi vill gärna få dem att engagera sig mer i regionerna.

Hur fördelas platserna i styrelsen?

– Storföretagen har fyra platser och de har än så länge inte haft någon kvinnlig vd. Utöver det har regionerna fem representanter och där är det alltså inte så enkelt att hitta en kvinnlig vd som är engagerad i BI. Utöver det har branschföretagen två platser, varav Gull-Britt Jonasson just nu har en.

Vilka förväntningar hade du när du började i valberedningen?

– Jag tänkte apropå det här med att få in fler kvinnor att – hur svårt kan det vara? Men efter att ha jobbat med frågan i tre år inser jag att så enkelt är det inte. Det är mycket som ska stämma.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.