Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Alpin nationalarena tar form i Åre

Publicerad: 15 september 2010, 14:30

I likhet med fotbollens Råsunda och längdskidåkningens Lugnet i Falun får nu även den alpina skidsporten sin officiella nationalarena i Åre.


Byggherre är Svenska Skidförbundet, som kommer att arrendera marken av Skistar. Nationalarenan omfattar läktare för 800–1 000 personer samt servicehus och kontorslokaler med en total varmyta på 718 kvadratmeter, fördelat på tre plan varav en suterrängvåning. Här ska skidförbundets alpina kansli med sju–tio kontorsplatser inrymmas, det som hittills har legat i Falun.

Dessutom ska Världscupbolaget, samägt av Skistar och skidförbundet, ha sina lokaler här. Även Vintersportcentrum, som lyder under Mittuniversitetet, kommer under delar av året att dra nytta av lokalerna för att kunna bedriva testverksamhet och forskning kring den ädla konsten att färdas utför på skidor.

Peab har fått uppdraget att bygga. Entreprenadsumman är på 27 miljoner kronor. Länsstyrelsen i Jämtland, EU samt Åre kommun bidrar med respektive 13,5, 10 och 3,5 miljoner kronor.

Spaden sattes i marken i augusti och Skistars projektledare Nalle Hansson räknar med att åtminstone allt utvändigt arbete ska vara klart till världscuptävlingarna i Åre vecka åtta nästa år. Han betonar samtidigt att detta kommer att bidra till att befästa Åres status som den naturliga alpina samlingspunkten i Sverige.

– Vi kan ytterligare höja standarden på de internationella tävlingar som vi arrangerar. Dessutom skapas jobb och skatteintäkter för Åre kommun.

I mitten av juni i år drabbades Åre av omfattande översvämningar och jordskred. Bland annat drabbades det område där E14 passerar genom en tunnel. Vintertid susar skidåkarna över nämnda tunnel på sin väg ner mot målet. Enligt Nalle Hansson finns det dock ingen anledning att ändra planerna för nationalarenan med anledning av de senaste jordskreden.

– Nej, detta bygge ligger i slutet av backens bromsplan nedanför E14 så här finns inga rasrisker.

Fakta om alpina nationalarenan i Åre
Byggherre Svenska Skidförbundet.
Arkitekt Månsson & Hansson AB.
Byggentreprenör Peab.
Varmyta 718 kvadratmeter.
Entreprenadsumma 27 miljoner kronor.
Byggstart Augusti 2010.
Klart Till världscuptävlingarna i Åre vecka åtta år 2011.

Björn Lundbeck

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.