Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Anläggningsbyggandet ny motor för Dalarna

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV PER HINDERSSON

Fjolåret var ett bra byggår för Dalarna. Stora Ensos investeringar i Kvarnsvedens pappersbruk gav stora tillskott till marknaden och gjorde att investeringsnivån blev den bästa på fem år. Det visar BIs regionala prognos.

-Trots att Kvarnsveden nu börjar färdigställas blir investeringsnivån fortsatt hög de kommande åren. Färklaringen är att det startas ett antal stora anläggningsprojekt, säger Hans Grandin, chef för BI i Falun.

Anläggningsvolymen lyfts både av privata (vattenkraft) och offentliga (till exempel upprustningen av Borlänges banområde) investeringar.

-Egentligen borde det investeras betydligt mer i vattenkraften. Energipriserna är höga och avvecklingen av Barsebäck 2 gör att produktionsbortfallet måste täckas. Dalarna har goda förutsättningar för energiproduktion och en offensiv satsning skulle leda till fler jobb, säger Hans Grandin.

På bostadssidan ser det mörkare ut. Dalarna har landets lägsta bostadsbyggande sett i relation till folkmängden. Under de kommande åren räknar BI med att produktionen av faller tillbaka ytterligare.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.