onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Botkyrka bygger skidanläggning oavsett vinter-OS

Publicerad: 25 juni 2019, 07:05

Det blir inget vinter-OS i Stockholm 2026. Men Botkyrka kommun vill genomföra planerna på en ny skidanläggning i Tullinge ändå.

Ämnen i artikeln:

vinter-osTullingeanläggningbyggkontraktBotkyrkahamra

På måndagskvällen stod det klart att det blir italienska Milano och Cortina som får arrangera vinter-OS 2026 och inte Stockholm/Åre. En av de få nya anläggningar som skulle byggas ifall OS kom hit är en stadion för längdskidor och skidskytte i det gamla grustaget i Hamra utanför Tullinge i Botkyrka kommun.

Men enligt kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin (S), kommer en mindre anläggning att byggas alldeles oavsett vinterolympiaden.

– Topografin är perfekt för en längdskidanläggning. Och det finns en viktig vattentäkt under marken som gör det omöjligt att exploatera med bostäder, säger Ebba Östlin till Byggindustrin.

Den nya anläggningen ska tillgodose ett lokalt behov och ska kunna användas till både träning och regionala tävlingar. Målet är att kommunen ska stå för markarbetena och bygget men att föreningslivet ska sköta driften. Marken ägs i dag av Delaval men enligt Östlin finns en pågående positiv dialog med bolaget om att kommunen ska köpa marken. Om Stockholm hade fått arrangera OS hade planerna skyndats på. Någon utstakad tidsplan finns ännu inte.

Vad räknar ni med att byggkontraktet är värt?

– Tyvärr är det för tidigt att säga något om värdet på byggkontraktet, säger Ebba Östlin.

Andreas Jennische, nyhetschef red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev