Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Brf Örnen - Årets solvärmeanläggning 2009

Publicerad: 19 april 2010, 12:37

2009 installerade Aquasol 280 kvadratmeter solpanel på Bostadsrättsföreningen Örnen. Bostadsrättsföreningen har utsetts till "Årets anläggning 2009" av Svenska Solenergiföreningen.


Bostadsrättsföreningen Örnen i Timrå, utanför Sundsvall, har satsat på både solpaneler och solceller på hustaken. Solpanelerna utnyttjas för uppvärmning och solcellerna för produktion av el till föreningens belysning och motorvärmare.

Som en första del i etapp 1 har en takyta om 280 kvadratmeter täckts med 16 stycken solpaneler (Aquasol Big 17,2 kvadratmeter). Arbetet genomfördes under sensommaren 2009 och nästa år ska ytterligare 200 kvadratmeter solpanel upp. Föreningen planerar dessutom för en etapp 2 så småningom, där ytterligare 500 kvadratmeter tak ska täckas med solpaneler och solceller.

Tar upp solvärme som omvandlas till energi.

Projektet har stöd i Timrå kommuns energi- och klimatstrategi och tanken är att anläggningen ska fungera som ett demonstrationsobjekt för solenergi i Västernorrland.

Svenska Solenergiföreningens motivering lyder:
"En tekniskt och estetiskt väl utförd solvärmeanläggning som på ett förtjänstfullt sätt exemplifierar möjligheterna att kombinera solvärme med fjärrvärme samtidigt som den visar på nya affärsmöjligheter för fjärrvärmebolagen. Det faktum att anläggningen uppförts av en engagerad bostadsrättsförening på en vacker plats ger anläggningen ett stort exponeringsvärde."

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.