Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Byggbarometern: Bostäder upp, anläggning ner

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV PER HINDERSSON

Bostadsbyggandet ser fortsatt starkt ut i den senaste byggbarometern. Under årets två första månader startade bostadsprojekt till ett värde av 5,4 miljarder kronor. Det är 59 procent bättre än för samma period 2004.

Även det övriga husbyggandet startar skapligt. Under januari och februari startade projekt för drygt 2,8 miljarder kronor, 20 procent upp jämfört med i fjol. Den försiktiga tendensen till en viss återhämtning står sig såldes.

Sämre ser det ut på anläggnings- och industrisidan. Igångsättningen har varit svag på anläggningssidan de senaste månaderna och volymerna föll ytterligare under januari och februari. Projektvärdet, 1,7 miljarder kronor ligger 23 procent lägre än för motsvarande period 2004. Å andra sidan drar till ihop sig för projektstarter på megaprojekten i både Malmö och Stockholm (Citytunneln och Citybanan). Under 2006 kommer sektorn att booma volymmässigt.

Bilden är snarlik på den penningmässigt minsta delsektorn; industribyggandet. Under januari startade projekt för 468 Mkr och 357 Mkr under februari.

Sammantaget blir utfallet positivt jämfört med inledningen 2004. Hittills i år har det startat projekt för knappt 11 miljarder kronor. Det är 20 procent bättre än i början av 2004.

Tittar man på de aktiva, rullande byggvolymerna ute i länen så viker de flesta marknader svagt neråt, vilket är säsongsmässigt normalt. Ett län avviker: Norrbotten ökar med 16 procent (se text här intill). Störst procentuell nedgång har Jämtland med 13 procent. Noterbart är att Malmös volym tappade 160 Mkr (-5,5 procent).

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.