Anläggning
Byggtält ska klara skyfall och polarvindar
Publicerad: 1 december 2017, 05:00
Tältet som Grönbo använder ska tåla vindstyrkor på 40 sekundmeter. Foto: Grönbo
När det norrländska företaget Grönbo bygger använder de sig numera av en egen lösning. Allt arbete sker i ett uppblåsbart tält som tål mycket hårda väderförhållanden.
Ämnen i artikeln:
anläggningAtt bygga under väderskydd med stålskelett är inte helt ovanligt, särskilt när det gäller högre träkonstruktioner. Men att uppföra lägre byggnader med bara några våningar i väderskydd är ovanligare.
– Vi behövde ett väderskydd som inte blir alltför dyrt att flytta. Jag sökte runt på internet och hittade ett företag i USA som tillverkar tälten som främst används där till tillfälliga sporthallar. Att någon använt dem i byggsammanhang hade de inte hört talas om, säger Anders Eriksson, utvecklingsansvarig på Grönbo.
Piteåföretaget Grönbo har gått in för att bygga i trä och då är en torr byggarbetsplats avgörande.
– Ett kraftigt skyfall kan förstöra värden för flera miljoner. Vi och byggherrarna vill inte ta den risken. Oftast är det beställarna som får ta smällarna efter ett par år och därför märker vi av att de börjar ställa mer och mer krav på väderskydd, säger Anders Eriksson.
Men en torr arbetsplats är inte den enda fördelen, anser Anders Eriksson som även är ute efter att skapa en mer industriell arbetsprocess.
– Man måste ha en väldigt stor fabrik för att kunna bygga moduler effektivt och vi ville vara mer flexibla. Vår prefabriceringsgrad ligger på 60–70 procent från egen fabrik, resten av jobbet vill vi göra på ett rationellt sätt under tak på bygget.
Det speciella med tältet som Grönbo utvecklat tillsammans med leverantören är att det består av en stor tältduk som sitter fast i kanterna runtom. Med hjälp av en fläkt blåses luft in i tältet. Lufttrycket där inne gör att duken hålls upp.
– Förhållandevis lite energi går åt. Möjligheten finns även att värma luften där inne men det har vi inte provat ännu. Då krävs att vi hittar en miljövänlig värmekälla. Innetemperaturen är densamma som utomhus, men man slipper vind och det betyder mycket på vintern, säger Anders Eriksson.
Togs fram för Malmfälten
Modellen togs först fram för bruk i Malmfälten. Tältet har dimensionerats för 40 sekundmeter och 2 meter snö. Förhållanden som knappt inträffar i Sverige.
– Produktiviteten halveras i riktigt kallt klimat. Denna lösning leder till mindre stress och säkrare bygge. Eftersom vi låser tältet på kvällen kan vi lämna utrustning som vi hade behövt ta bort annars. Arbetsplatsen blir lättare att hålla ren.
Tältmodellen har portar med slusskonstruktion för att lufttrycket inte ska falla. Prefabbadrum och material med upp till åtta meters längd tas in på en rullbana med kranar på varje sida.
– Tältet ställer extra krav på logistiken eftersom det gäller att ta in allt i rätt ordning, säger Anders Eriksson.
LÄS MER: Ekobyggare testar nya lösningar
Grönbo har nu byggt två hus i tältet och fått upp den egna byggtakten allteftersom. De räknar därför med att kunna färdigställa ett fyravåningshus på två månader vid nästa försök.
– De enda nackdelar jag
ser med tältet är att det inte går att använda i riktigt trånga miljöer eftersom det kräver tio meter yta runtom. Tältet har kostat en del och det kostar att ta ner och
flytta det men det tjänar vi igen, säger Anders Eriksson.