Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Crafter på egna ben

Publicerad: 8 september 2016, 12:43

Nya Crafter ska tillverkas i Polen.

Foto: Anders Myrdal

Volkswagen visade upp en helt ny Crafter den 8 september i Frankfurt. Biljätten bygger från och med nu den populära transportbilen i egen regi, i sin nya fabrik i Polen.


Crafter byggdes tills nyligen i samarbete med Mercedes-Benz, vars tvillingbil Sprinter i stort var en kopia av Crafter.

När Volkswagen nu tar kontrollen över produktionen av bilen märks främst en automatväxlad låda (lanseras i maj), som tidigare inte funnits, och fyrhjulsdrift tillverkad av svenska Haldex. I övrigt är bilen fullmatad med ny teknik och ser ut som storebror till Volkswagens mellanklassbil, T6, Transporter. Instrumentering och design är mycket lik Transporter. I framtagandet av nya Crafter har forne Scania-vd:n Leif Östling haft ett finger med i spelet eftersom han har en plats i Volkswagens styrelsegrupp för bussar och lätta transportbilar.

Bilen, som tillhör den stora klassen av lätta transportbilar kommer att finnas med skåp från 9,9 kubikmeter till 18,3 kubikmeter och motorer från 75-130 kilowatt (cirka 102–177 hästkrafter).

Bilen går, enligt Volkswagen att beställa en bit in i november och kommer att rulla på svenska vägar från och med slutet av 2016. Håll ögonen öppna efter provkörningen av bilen, som vi snart kommer att skriva om i Byggindustrin.

Anders Myrdal, frilansjournalist

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.