Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Dålig täckning kan stå fastighetsägare dyrt

Publicerad: 8 oktober 2012, 14:22

Teknikkonsultföretaget ÅF uppmanar fastighets­ägare att satsa på mobila röst- och datanät med god täckning inomhus och som är oberoende av operatör. I dag har endast 20 procent av uthyrningsytorna en tillfredställande mobil täckning inomhus.


Över hälften av alla 25 miljoner telefonsamtal i Sverige görs via mobiltelefoner och upp till 80 procent av all datakommunikation via mobila nätet sker inomhus. Men endast 20 procent av uthyrningsytorna har en tillfredställande mobil täckning inomhus. Flera företag väljer enbart mobila lösningar för sin verksamhet och när nästa generations mobilnät, det så kallade 4G nätet, tas i bruk på bred front riskerar fastighetsägare att få missnöjda hyresgäster och svårt att hyra ut.

Detta ställer nya krav på kontorsfastigheter och andra kommersiella byggnader eftersom antenner och master för mobila nät placeras utomhus och signalerna inte alltid når in i byggnaden på ett tillfredsställande sätt.

– Följden blir dålig täckning inomhus och sämre blir det med 4G, säger Kamyar Yabandeh, affärsutvecklare och expert på inomhuslösningar för mobila röst- och datakommunikationer på ÅF.

De så kallade ”Green buildings” kommer att få de största problemen. De är så tätt byggda att radiovågorna har mycket svårt att passera genom husens fasader. I sådana fall är installationer för mobila lösningar placerade inne i byggnaden ett alternativ.

– Bra data- och teletäckning inomhus kommer i framtiden att vara lika självklar som elektricitet, VVS och luftkonditionering, säger Kamyar Yabandeh.

Många fastighetsägare tycker inte att det är deras problem. De hyr ut en byggnad, dålig täckning inomhus är inte deras ansvar utan teleoperatörernas. Om fastighetsägaren trots allt installerar ett trådlöst nätverk för inomhusbruk från endast en teleoperatör riskerar fastighetsägaren att det inte fungerar för nästa hyresgäst eftersom denne kan ha avtal med en annan teleoperatör. Därför förordar ÅF att fastig­hetsägarna alltid överväger att installera ett röst- och datanät inomhus, som är oberoende av operatör.

– Fastighetsägaren får tillbaka investeringen på ett par år eftersom risken för hög omsättning av hyresgäster minskar och det blir enklare att hyra ut lokaler när inomhustäckningen fungerar, säger Kamyar Yabandeh.

En undersökning som gjorts bland hyresgäster visar att merparten är villiga att betala en högre hyra om de har god inomhustäckning. En ytterligare intäktskälla för fastighetsägaren är möjligheten att hyra ut det installerade infrastruktursnätet för mobil röst- och datakommunikation till teleoperatörerna.

Teknikkonsultföretaget ÅF har insett problemen och tagit fram ett lösningskoncept kallat “IWC by ÅF” (Indoor Wireless Consulting).

Varje byggnad är unik och kräver olika typ av lösningar. Förutom vanliga kontorshus är tunnelbanor, affärscentra, sjukhus och sportarenor exempel på byggnader där inomhustäckningen behöver ses över.

Kamyar Yabandeh ser en rad fördelar.

– Höga hastigheter i nätet, mindre strålning, effektivare verksamheter, snabbare installationer för teleoperatören och ökade intäkter för såväl fastighetsägaren som teleoperatören är några, säger han.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.