Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Ekohus planeras i bullrig stadsmiljö

Publicerad: 25 september 2008, 09:03

Det danska arkitektföretaget Arkitema med arkitekt Jörgen Bach ska bygga ett ekologiskt hus intill Essingeleden på Kungsholmen vid Kristineberg i Stockholm. Byggnaden ska skyddas av en jättestor glasvägg med solpaneler som ska bidra till strömförsörjningen. Byggherre är Edicta Hotellfastigheter. EKO2 som projektet på 20 000 kvadratmeter heter är enligt arkitekten ett stort fönster mot omvärlden.


Från början skulle det gamla hotellet Kristineberg i slottsparken rivas och ersättas av ett nytt hotell med 150 rum och 50 enheter i ett lägenhetshotell. Ingen ville dock driva hotellet visade det sig.

Edicta Hotellfastigheter tog kontakt med Arkitema, en av Danmarks största arkitektkontor, som nyligen upprättat ett stockholmskontor. De fick i uppdrag att rita ekologiskt utformade bostadshus med halverad energiförbrukning. Det blev två spektakulära gröna, energisnåla byggnader, sju respektive nio våningar höga, med sammanlagt 225 bostadsrätter som ska halvera energiförbrukningen.

Så till exempel, hävdar arkitekten Jörgen Bach, att energiförbrukningen minskar från 3 000 kwh till 1 500 kwh. Mellan huskropparna placeras en gemensam samlingssal.
Husen blir placerade nära tre livliga trafikleder, Essingeleden, Drottningholmsvägen och tunnelbanan.

Energibesparing sker bl a genom dubbla isoleringslager i fasaderna och högisolerade treglasfönster. Värmen i bostäderna återanvänds genom ett återvinningssystem.
Den här metoden har framgångsrikt redan prövats i Danmark och nu är det dags att pröva den hos oss. Dessa bostäder blir lite dyrare än gängse, men folks miljömedvetenhet idag gör att bostäderna blir lättsålda, tror Jörgen Bach.

Förebilden för dessa energisnåla bostäder är bl a hämtade från Schweiz och Österrike där man kommit långt i miljö- och energisnålt byggande.

FAKTA EKO2, KUNGSHOLMEN, STOCKHOLM

Byggherre: Edicta.
Arkitekt: Arkitema, genom arkitekt Jörgen Bach.
Omfattning: 225 lägenheter, ca 20 000 kvm.
Ingenjör: Ramböll Sverige.
Förväntad byggstart: 2010-11

marianne silén - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.