Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Envac slår längdrekord

Publicerad: 10 september 2012, 11:33

Tidigare var den längsta transportsträckan för avfall och sopor satt till 1,6 kilometer men med fortsatt teknikutveckling har Annedalsanläggningen nu passerat två kilometersgränsen för rörsystemen i områdets mest avlägsna del.


En av de mer grundläggande miljösatsningarna i nyligen avslutade boutställningen Annedal är kanske den som de många besökarna tittade minst på – den dagliga hanteringen av sopor och avfall från tusentals boende. Marknadsföringen av den nya stadsdelen talade om ett fantasifullt boende för barn i alla åldrar men också trygga vägar med ett absolut minimum av trafik.

Hur detta hänger ihop och fungerar blir det lättast att se för den som närmar sig området från Bällstavägen, snett mot Solvalla. På baksidan av en parkkulle och därmed helt osynligt från bostadsområdet, går tre stora portar in till den underjordiska automatiserade terminalen som är själva hjärtat i avfallsanläggningen.

Det var på 1960-talet som Envac vidareutvecklade sitt centraldammsugarsystem till att hantera sopor och avfall. Sollefteå Sjukhus var först ut med tekniken och installationen har sedan dess fungerat utan andra avbrott än normalt underhåll.

I dag har Envac levererat över tusen anläggningar på olika kontinenter och har enligt egna uppgifter 70 procent av världsmarknaden. Med boutställningen i Hammarby sjöstad 2002 fick företaget dessutom draghjälp i sin marknadsföring genom att områdets tekniska och logistiska lösningar genom åren studerats av tusentals delegationer från byggare och stadsplanerare från Europa och övriga världen.

Hammarby sjöstad har fortsatt att ligga i täten i teknikutvecklingen med sitt Envacsystem. I likhet med ytterligare en av företagets större anläggningar, Eriksberg i Göteborg, har Hammarby sjöstad och Envac numera egna webbplatser där man får löpande driftsstatistik och prestanda i realtid, byggnadsritningar, områdeskartor och övervakning från  företagets kontroll- och alarmcentral i Stockholm.

Så här fungerar systemet:

Hushållen slänger avfallet i inkast som antingen finns inne i husen eller strax utanför. I Annedal finns bägge lösningarna och frågan om placeringen har avgjorts av byggherren. Avfallet lagras tillfälligt ovanpå en stängd ventil. Vid regelbundna tider töms sedan alla fulla inkast automatiskt och processen styrs från kontrollen i terminalbyggnaden snett emot Solvalla.

I Annedal sorterar hushållen tre fraktioner: papper, matavfall och övrigt. Sammanlagt finns 150 nedsläppsplatser runt om i stadsdelen.

När det är dags för tömning skapar ett antal fläktar undertryck i rören. Sedan töms ventil efter ventil som är full och sugs in i terminalen. I terminalen separeras sedan avfallet från transportluften och komprimeras i respektive container som töms en eller två gånger i veckan.  Inga tunga fordon behöver köra in i stadsdelen.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.