Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Fastighetsverket vill rusta tomma försvarsanläggningar

Publicerad: 6 mars 2008, 13:35

Statens fastighetsverk, SFV, har på regeringens uppdrag tagit fram ett förslag på vad det skulle kosta att bevara och levandegöra sjutton försvarsanläggningar som inte längre används.


- För att bedöma potentialen har vi bland annat titta på den befintliga infrastrukturen, serviceutbudet och pågående kommunal aktivitet i området. Vi har även vägt in våra erfarenheter av att levandegöra liknande anläggningar, berättar Lena Simonsson, kulturarvsspecialist på SFV, i ett pressmeddelande.

SFV förvaltar många byggnader som speglar viktiga delar av svensk historia från medeltid till nutid, anser myndigheten. Ett av SFV:s viktigaste uppdrag är att levandegöra dessa kulturskatter. Sju av de sjutton försvarsanläggningar bedöms ha stor potential, men kostnaderna är höga.  

- Våra beräkningar visar att det initialt skulle kosta cirka 90 miljoner kronor att rusta anläggningarna och därefter cirka sju miljoner per år för underhåll. Men det skulle kosta 40 miljoner kronor att riva alla sjutton anläggningarna, fortsätter Lena Simonsson.

En av anläggningarna som SFV tittat på är Oscar II:s fort i Göteborg som byggdes under åren 1903-1907 och har varit stängd sen andra världskriget.

Regeringen väntas ta beslut om vilka ekonomiska resurser som ska satsas på de sjutton anläggningarna. SFV är positiva till övertagandet av ansvaret för anläggningarna, om verket kompenseras för de ökade kostnaderna.

BAHARA GULUMOVA

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.