Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Anläggning

Finalpremiär på nya Wembley Stadium

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Den är fyra år försenad, slutnotan går på 800 miljoner pund i stället för 200 miljoner pund och det regnar in genom delar av taket. Men vad gör det när FA-cupfinalen återvänder till Wembley och dess nya arena, en magnifik byggnad som dominerar Londons skyline.


I morgon, lördag 18 maj, spelar Chelsea och Manchester United FA-cupfinal på nya Wembley Stadium. En fullsatt arena med 90 000 åskådare ska se matchen som är den första på Wembley sedan 2000. Fotbollsmegastjärnan Wayne Rooney har testat nya Wembley och kallar den jordklotets mest fantastiska arena, rapporterar Dagens Nyheter. Konstruktörerna har använt sig av datoranimeringar av luftströmmar och sol för att få bästa förutsättningar på planen, där ett flyttbart tak gör att den ligger i ständigt solljus.

Nya Wembley är ritad även för åskådarna: sittplatserna har mer plats för benen och den fantastiska, 153 meter höga bågen som håller konstruktionen uppe, gör att inga pelare som skymmer sikten behöver användas. Sir Norman Foster har ritat arenan, där förutom fotbollsmatcher även konserter rugbymatcher och friidrottstävlingar äger rum.

Gamla Wembley byggdes 1923 och revs 2002. Under byggtiden har FA-cupfinalen spelats på Millennium Stadium i Cardiff, Wales.

ELISABET NÄSLUND

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.